Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Ćutanjem se ne mogu izbrisati biografije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

15. 04. 2013.

Izvor: Milorad Doderović

Ćutanjem se ne mogu izbrisati biografije

Način na koji su niški lokalni mediji, ali i dopisnici centralnih novinskih i elektronskih medija, krajem prošle sedmice prećutali smrt jedne od najpoznatijih niških novinarskih veteranki Gordane Pavlović Bure, u najmanju ruku je sraman. Izuzetak je gradski dnevni list „Narodne novine“.

Ostale medijske junoše, koje čini se da misle da su posisali sva profesionalna vesla u  novinarstvu, ne prvi put ne beleže odlazak svojih starijih kolega koji su u istoriji niškog novinarstva ostavili mnogo dublji trag od njih, a uz koje su stasavali mnogi ugledni novinari i dopisnici iz ovog grada.

Gordana Pavlović Bura bila je višegodišnji urednik fabričkog lista MIN i lista metalurške asocijacije MAG i to su bila glasila sa tiražom i do dvadesetak hiljada primeraka.

 

Ali, njen trag u novinarstvu nikako se ne uklapa u onu priču o fabričkim glasilima kao biltenima koji slikaju fabrički i radnički život kako ga vide direktori. Ne, jer od Gordaninih komentara i priloga njenih saradnika koje je učila da pišu hrabro i ne šminkaju radnički i fabrički život, zazirali su i šefovi i direktori i centralni menadžment ovog niškog metaloprerađivačkog giganta, koji je svojevremeno imao preko 10 hiljada zaposlenih.

Ako bi se neko od rukovodilaca i usudio da makar i u najblažoj formi reaguje kod Gordane na neki tekst objavljen u listu MIN, još gore bi prošao već u narednom broju.

Ona je mogla da ode iz te fabričke redakcije u niški dnevni list ili među dopisnike beogradskih listova iz Niša, ali govorila je da joj je draže da u jednom fabričkom listu i ambijentu ratuje za objektivno i pošteno informisanje.

Zato su radnici i voleli te i takve „Gordanine novine“ i preko njih i rešavali i mnoge svoje muke i nevolje kada bi se suočavali sa nepravdama ili nadobudnim šefovima u svojim fabrikama.

List MIN su rado čitali i novinari dopisnici jer su iz njega uvek mogli da „prepišu“ zanimljivu temu i tekst. Zbog toga su Gordanu i „stigle“ i  najviše novinarske nagrade Udruženja novinara Srbije i Saveza novinara Jugoslavije, a 1984. godine odlikovana je i Ordenom rada  sa srebrnim vencem.

Gordanu je odlikovalo i izuzetno društveno angažovanje u kulturnom životu grada, a u okviru izdavačke delatnosti koju je bila razvila uz redakciju lista MIN uredila je i recenzirala  četrdesetak knjiga.

Gordanino devojačko prezime je Pavlović, a ono Bura došlo je od supruga Mirka, inženjera i višegodišnjeg rukovodioca u Mašinskoj industriji.

Međutim, mnogi su mislili da je to drugo prezime Bura, zapravo Gordanin nadimak, jer je njen novinarski i privatni temperament bio buran. Skupljala je niške novinare u svojoj redakciji, družila se sa njima u boemskim sedeljkama po gradu, umela da pohvali, ali i pokudi pojedine tekstove svojih kolega, ali je bila „drugarčina za desetku“ i osoba neviđene energije.

Lično sam od Gordane imao šta da čujem i naučim  u vreme kada sam tek počinjao svoju novinarsku karijeru.

Umela je da kritikuje, ali i da ohrabri, da nam ukaže na pravu temu i problem o kojem treba pisati, i govorila kako političare treba stalno podsećati da sa razlogom treba da se plaše od novinara.

Smrt Gordane Pavlović Bure nije nikako smela biti registrovana samo čituljom u gradskom dnevnom listu.

Njena smrt zaslužila je i komemorativni skupove i u „ostatku“ Mašinske industrije (MIN), ali i u organizaciji Društva novinara Niša.

Ali, čini se da u rukovodstvu tog Društva sede neke novinarske junoše sa početka ovih redova, koje misle da novinarstvo počinje od  njih. A nije baš tako!

Jer, mnogi od njih ne bi zaslužili da u redakciji Gordane Pavlović Bure kupuju burek.

Komentari (5)

ostavi komentar
ned

28.04.

2013.

Vladislava [neregistrovani] u 23:33

Re:

Hvala Vam! Secanje odoleva vremenu...

Odgovori
ned

21.04.

2013.

Raco-radiosvrljig@yahoo.com [neregistrovani] u 19:39

Slava joj i hvala.

Saucesce porodici. Cast mi je sto sam je poznavao.

Odgovori
uto

16.04.

2013.

Vladislava Bura-Vujisic [neregistrovani] u 01:15

Nalicje

Bila je filosof medju novinarima - nimalo ne bi zamerila - ionako ne znaju sta cine...

Odgovori
pon

15.04.

2013.

Persida Žigić [neregistrovani] u 21:59

Dirljivo

Tekst koji otvara mnoga pitanja. Gde smo bili a gde smo sada. Zašto je toliko potcenjena novinarska profesija? I sve to kao in memoriam ženi koju su svi zaboravili. Ne baš svi. Ne poštujemo sebe, ne poštuju nas ni drugi. Dirljivo i opominjuće.

Odgovori
pon

15.04.

2013.

jvp [neregistrovani] u 17:33

Tako je majstore

Kolega, dobro si rekao- mnogi danas takvopkj novinrki ni burek ne bi mogli da kupuju. Ali šta ćrš, vremena su čudna pa i "ovinari". Umišljaju ovi dnašnji da su "veliki" novinari, ali daleko su oni on stvarnog novinarstva. Sem što skidaju sa interneta nisu otišli dalje. Štaje industrija, fabrička hala, rudarske jame i kopovi i da ne nabrajam više to je za njih samo san.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi