Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  O knjizi „Ukoričena sećanja“ i njenom autoru Dragutinu P. Gregoriću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

17. 07. 2024.

Autor: Dragana Peskarević Izvor: UNS

O knjizi „Ukoričena sećanja“ i njenom autoru Dragutinu P. Gregoriću

Nedavno je iz štampe izašla knjiga našeg kolege novinara Dragutina Backa Gregorića.

Ovo je njegova dvadeset prva knjiga. Kada je napisao dvadesetu rekao je: „Dosta više za radni vek“, ali napisao je i ovu knjigu kao dug kući u kojoj je radio. Knjiga nosi naslov „Ukoričena sećanja“- povodom 120 godina „Politike“, „Dug koji se mora vratiti“.

Backo u ovoj knjizi piše o kolegama i drugovima sa posla, akademicima, profesorima, doktorima, o vremenu koje se ne može vratiti, provedenom i u dobru i zlu.

Počeo je Backo sa Dragoljubom Ribnikarom, dugogodišnjim novinarom i urednikom, direktorom „Politike“. Zatim je pisao o Zulfikaru Zuku Džumhuru, Vladimiru Bulatoviću Vibu i Žiki Živuloviću Serafimu, koji se jednom u kafani požalio srodnicima da je ceo radni vek bio samo satiričar. On je svoje humoreske potpisivao sa Serafim u Radio Beogradu za emisiju „Veselo veče“.

Pisao je i o grupi fotografa ovog lista, pa i o Petru Otoranovu, koji je ovekovečio zlatiborske pletilje. Dobrila Smiljanić ga je sahranila u Starom Selu u Sirogojnu, a u muzeju u ovom mestu većina fotografija je Petrova.

Akademik Isidor Papo, piše Backo, počeo je svoje školovanje tokom rata u Sremačkom frontu, nastavio u SSSR-u, Americi i završio kao načelnik medicinske akademije za vojno i civilno zdravstvo.

Književnik Dragoslav Mihailović rekao je za Backa da je to darovit i prevreo umom posmatrač koji što je njegovo voli, a tuđe ne mrzi. Backov otac dr. Pavle Gregorić ima sličnu sudbinu sa Mihailovićevim. Okajavao je u Borskom rudniku, a Dragoslav na Golom otoku. Obojica izašli jedva živi.

Mnoge naslovne strane Backovih knjiga nose crteže Vlade Veličkovića, koji je Backu bio veliki prijatelj. Njegove izložbe pratio je i sve je o njima izveštavao.

Kada se jednom Backo našao u Dubrovniku da poseti Vladinu izložbu, bio je sprečen zbog bolesti. Kako je Backo imao prijatelje i kod lekara setio se da profesor dr. Borislav Vujadinović letuje u Cavtatu, pa mu je srećom on pomogao i tako je Backo dobio prvi bajpas.

U svojoj knjizi Backo pominje i tehničkog urednika Miloja Sretenovića, urednika časopisa „Viva“ i „Bazar“…

Po mnogim naslovnim stranama modnog karaktera, piše Backo, istakao se Mića Nikolić, rođeni Beograđanin koji je voleo reku i pecanje. Nije postao kapetan po želji, već urednik modnih strana, piše Backo.

Poznate su mnogobrojne akcije koje je Backo organizovao. Jedna od njih je „Praznik Mimoze“ u Herceg Novom, jer je Backo mnogo voleo taj grad.

Takođe, priznanje „Sunčani Sat“, najuglednije esnafske nagrade koju su dodeljivali Klinički centar i časopis „Viva“. Ovo priznanje je prvi dobio 1996. godine Milivoje Stamatović, statuetu koja simbolizuje borbu među licima da produže svoj život.

Razlog za toliko uspešnog Backovog rada u životu i novinarstvu je ne samo urođena sposobnost, već i upornost i vrednoća, te je otuda i 2021. godine je dobio nagradu za životno delo Udruženja novinara Srbije.

Na kraju treba reći da je Backu u poslu i životu veliku podršku pružala i njegova supruga Gordana, mila i dobronamerna osoba koja je poticala iz stare i ugledne porodice Najdanović, ovenčane slavom i tradicijom medicinara, pa je tako i ona bila načelnik Kliničkog centra Zvezdara. Backa je posebno obradovala njena želja da klinici u kojoj je radila pokloni skupoceni medicinski aparat za porođaj.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

27.07.

2024.

Sandra [neregistrovani] u 21:49

Gde moze da se kupi knjiga

Postovani gde moze da se kupi knjiga?
Hvala unapred na odgovoru.
S postovanjem
Sandra

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi