Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Protest zbog izbacivanja novinara sa premijere “Konstantina”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

01. 03. 2013.

Autor: Milorad Doderović

Protest zbog izbacivanja novinara sa premijere “Konstantina”

Kako je novinarima u Nišu onemogućeno da na premijeri predstave "Konstantin" obavljaju svoj posao, za UNS iz Niša piše Milorad Doderović.

 

Društvo novinara Niša najoštrije  je osudilo  izbacivanje fotoreportera i snimatelja sa premijere pozorišne predstave „Konstantin" koja je u Narodnom pozorištu u ovom gradu premijerno izvedena u sklopu ovogodišnjeg državnog programa- obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta.

“Obrazloženje direktora pozorišta Ivana Vukovića, da je to učinjeno “radi zaštite autorskih prava i  sprečavanja ometanja glumaca tokom predstave”, bilo bi prihvatljivo, da je sa našim kolegama unapred postignut dogovor o načinu praćenja ovog događaja. Nemamo razloga da sumnjamo da bi na ovaj način bila zaštićena i autorska i prava glumaca, ali i pravo fotoreportera i snimatelja da obave svoj posao”, kaže se u saopštenju Društva novinara Niša koje je potpisala predsednica Dragana Kocić.

U saopštenju se posebno upozoravaju institucije koje su pod ingerencijom grada, da poštuju Zakon o javnom informisanju i svim poslenicima javne reči omoguće da pod istim uslovom dođu do svih informacija koje su od interesa za javnost.

Pred početak premijere ove predstave organizatori su izbacili iz sale sve snimatelje i reportere osim onih iz RTS-a, odmah nakon što su se publici obratili ministar kulture Bratislav Petković i gradonačelnik Perišić.

Novinari Niša ovo ocenjuju kao “neviđeni skandal” podsećajući da je svuda u svetu dozvoljeno snimanje makar početka predstave ili koncerta.

Vršilac dužnosti direktora Vuković juče je kazao oni nisu izbačeni, već zamoljeni da ne snimaju i ne fotografišu kako time ne bi bila prekršena autorska prava, a glumci ometani.

On je dodao da je jedino sa RTS-om postojao ugovor o snimanju.

Rukovodstvo državnog  projekta „Milanski edikt 313 - 2013, Srbija“ izdalo je saopštenje u kojem se izvinjava predstavnicima svih medijskih kuća kojima je bilo onemogućeno da snimaju i fotografišu početak predstave.  

Kako stoji u saopštenju, zvaničan stav povodom razloga nastanka ovog “neželjenog dešavanja” biće saopšten na konferenciji za medije zakazanoj za subotu, 2. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Beogradska premijera predstave najavljena je za 4.mart  u Narodnom pozorištu.

Predstavu “Konstantin” pratile su brojne kontroverze.

Mediji su otvorili pitanje netransparentnosti trošenja para za pripremu ove predstave u iznosu od oko 19 miliona dinara i enormno visokih honorara, ali samo za pojedine aktere i autore projekta.

Policija je saopštila da je uhapsila M. S. (28) iz Niša zbog sumnje da je tokom izvođenja predstave lažno prijavio da je u pozorištu postavljena bomba.

Policija je bez prekida predstave izvršila detaljan pregled zgrade i utvrdila da se radi o lažnoj dojavi.

Niška policija je pred početak predstave  legitimisala i prvog čoveka niškog LDP-a Srđana Pešića koji sa još 15-ak članova omladine  ove stranke delio letke ispred Narodnog pozorišta i postavio veliki pano na kojem je pisalo “Pod ovim znakom ćeš zaraditi” ukazujući da je za predstavu izdvojeno 19 miliona dinara, kao i da su pojedini honorari članovima autorskog tima neprimereno visoki.

 

                                                                                                                                                                            

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi