Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Kolegijum Tanjuga odgovara novinarima Toplice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

09. 10. 2012.

Kolegijum Tanjuga odgovara novinarima Toplice

Udruženje novinara Srbije bez korekcija prenosi reagovanje Uređivačkog kolegijuma Tanjuga na pismo novinara Topličkog okruga

Poštovani,

Obraćamo vam se povodom "Protesta novinara Topličkog okruga", koji ste brzopleto preuzeli i postavili na sajt Udruženja, ne sluteći, uvereni smo, da ste se na taj način praktično uključili u hajku protiv dopisnika Tanjuga iz Kuršumlije.

Tačnost Radovićevih informacija, koju oni osporavaju, potvrdile su nam osobe koje su u njima i navedene kao izvor.

Šta više, svi oni potvrđuju ne samo da stoje iza onog što su rekli za Tanjug, već i da kolega Radović veoma korektno i profesionaolno obavlja svoj posao.

Toliko o profesionalnim "primedbama" potpisnika "Protesta" i njihovim tvrdnjama da su informacije koje je Tanjug emtiovao bile izmišljene i netačne.

Želimo, na kraju, ali ne najmanje važno, da vas obavestimo da je kolega Radović pripadnik LBGT populacije, koji je upravo zbog toga već bio izložen različitim neprijatnostima zbog toga.

Mi ćemo o ovom slučaju - koji, kad je o njemu reč, ima elemente diskriminacije - obavestiti zaštitnika građana Republike Srbije.

A kad je reč o kredibilitetu i ugledu Tanjuga - koji je na ovaj način doveden u pitanje, o čemu svedoče i komentari na vašem sajtu, u kojima se autorima poručuje "stidite se", a njihovim redakcijama "zašto dozvoljavate da vaši novinari ovako blate nekog samo zato što im je ozbiljna konkurencija" - posegnućemo za zakonskim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju.

Naravno, očekujemo da naše reagovanje takođe objavite na naslovnoj stranici sajta, kao što očekujemo i vaše izvinjenje, pre svega zato što ste kao Udruženje novinara Srbije dozvolili da budete upleteni u ovu nečasnu epizodu i pokazali da nemate jednak odnos prema svim novinarima, i redakcijama. 

Uređivački kolegijum Tanjuga

Komentari (3)

ostavi komentar
pet

12.10.

2012.

Bogdan [neregistrovani] u 20:03

Kuvar umislio da je novinar

Sramota za Tanjug. Niko u pismu novinara iz Toplice ne navede ime novinara,a vi ga obelodaniste, doduse ne saznadoh ime, ali i prezime je dovoljno, a i internet je cudo. Kolko vidim niko ga ni slovom ne prozva, niti rece da je gej, a vi to objaviste kao da je to glavni razlog, i jos naveliko time manipulisete. Sramota cime se sluzite kao izgovorom, a svesni ste cinjenice da niste u pravu. Novinari nacionalnih medija ne protestuju zbog masnih kolaca, ocigledno je da taj vas Radvic pravi greske. Sramota je da cete zbog zelje da budete najbrzi zanemariti osnovno pravilo - objektivno informisanje. Da li vi uopste vrsite proveru kada primate nekog za dopisnika, ocigledno ne. A, kulinarski tehnicar Radovic (tako rece doticni na Youtube) vam je bas dobro zakuvao. Vama kuvar pise tekstove, treba da vas je sramota, pored toliko mladih skolovanih, fakultetski obrazovanih ljudi. To je dokaz da ne proveravate koga angazujete. Neka kuva kupus, to bi mu bilo najbolje, a novinarstvo neka ostavi strucnim ljudima.

Odgovori
pet

12.10.

2012.

Posmatrac [neregistrovani] u 12:38

Ha-ha...

Hvala UNS sto je odgovor tzv. kolegijuma Tanjuga objavio bez korekcija, kako bi se najjednostavnije videlo odsustvo svakog agencijskog duha i pravila, ono sto su nekad od prvog dana ucili mladi novinari kad dodju na rad u agenciju. Ovde je ocigledno u pitanju "van women show", jedna osoba pise i smislja, a "kolegijum" dodje kao pokrice.
Posebno tragikomicno je pozivanje na komentare citalaca, jer je ocigledno da su pisani po narudzbi.
Uzgred, sta bi sa onom izmisljenom zenom koja je govorila o steti koju su nanele divlje svijne, jel postoji ili ne?
Nisam iz Toplice, iz BG sam, ali poznajem jednog od mpotpisnika pisma i znam da se radi o ozbiljnom novinaru, i verujem da nisu nista pogresnbo pripisali Tanjugovom dopisniku.

Odgovori
čet

11.10.

2012.

Juzna Srbija [neregistrovani] u 15:00

ZA PRIMER

Postovani novinari, ne propustite da pogledate ova dva teksta, da naucite kako uraditi INTERVJU SAM SA SOBOM, KAKO UZETI IZJAVU OD SAMOG SEBE. Tekst na linku preporucujem svim novinarima, narocito ovima sto upucuju protestno pismo iz Toplice, iskljucivo radi primera, kako se pisu vesti, kako se radi intervju, neka uce, njima treba lekcija o novinarstvu, pa evo im je. Da me neko ne shvati pogresno, ova moja preporuka nema nikakvu pozadinu, ovaj tekst je javan, i moze se uvek videti, slucajno samnaleteo na njega, pa rekoh da pomognem malo.

http://www.juznasrbija.info/vip/stefan-radovic-nemam-gej-fotografije-i-snimke.html
http://www.juznasrbija.info/blog/prajd-zabranjen-radovic-podrzao-zabranu.html

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi