Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Ko će da vrati šrafove u pružne pragove
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

20. 09. 2012.

Autor: Nenad Novak Stefanović Izvor: Politika

Ko će da vrati šrafove u pružne pragove

Sa piscem kroz grad

 

Slobodan Stojićević živi u Velikom Borku, selu od istorijskog značaja. Tu je zasedala Narodna skupština, izabrana prva vlada i osnovana prva pošta u Srbiji.

Nešto smo mislili da bi logično bilo da se ovoj rubri­ci promeni ime kada se ide u pohode piscu koji živi u se­lu. Međutim, po povratku iz Velikog Borka, sela u gradskoj opštini Barajevo, čini nam se i da ne mora.

Pisac svoje mesto toliko oneobiči, nado­gradi metaforama i simboli­ma, da je ono za njega kao grad­ska košnica. Evo, na primer, odgovora Slobodana Stojiće­vića na prosto pitanje:

„Da li je za vas prednost što ste iz grada prešli da živite na se­lo?” „Život u prirodi je ži­vot po meri čoveka. U priro­di osećam da sam deo celine. Celine sa mravom, gugutkom, brezom i mušmulom, kamenom i busenom, tišinom, zujom va­seljene… U prirodi gledam kako sunce izlazi (zalazi), ogreva me, kupa u svetlosti, dok ga u gradu ne primećujem. Dok izgreva mesec, zapahnjuje me miris noćne frajle, neve­na, majčine dušice, dok zrič­ci taru nožice. Bosonog ta­banam delićem planete dok se kroz mene pretače energija ze­mlje i neba, sve u krug, kao ži­votni sokovi kroz telo hrasta lužnjaka…

Sklonjen od svega nakaradnog što je čovek, u umišljenosti da je pametniji od Tvorca, sklepao, naružio i upropastio, poželim kadgod nešto iskreno da kažem. Na hartiji ili računaru, svejed­no. I u kavezu od betona, lima, zagušljive napetosti, takođe se može štošta reći, ali te reči su reči iz kaveza. Zaveza­ne, sklupčane, zagađene, blede i mrtve.”

Ima li boljih rečenica iz sveta(svesti) pisca, da bi se videlo kako se selo pretva­ra u ličnu legendu grada. A u Veliki Borak, Slobodan Sto­jićević nije došao slučajno. U mestu je svojih predaka Ča­rapića, dođoša sa Prokleti­ja. Od petorice braće najpo­znatiji je Vaso, koji se nešto kasnije odselio pod obližnju Avalu, i postao junak usta­nički. „Ja sada živim na me­stu gde su živeli moji preci s kraja 18. veka. Jedem grožđe s loze koju je zasadio moj čukun­deda Dragoslav. Hodam bos po zemlji po kojoj su hodali moj navrdeda, navrbaba, kurđel i askurđel, možda i sukurdol. Gledam u daljini Kosmaj koji su i oni gledali. Pijem vodu sa Crkvenca, Točka i Ribakovca sa kojih su i oni pili. U cik zore gledam sunce koje su i oni gledali. To je, možda, nešto.”

Obilazimo tri hrasta lu­žnjaka, koji su raširili i spustili grane do zemlje, pra­veći krinolinu, nekih četrde­set metara široku. Kada se uđe ispod niske krošnje lužnjaka, kao da se nađemo u zagrljaju predaka. U centru sela zapu­štena spomen­obeležja Na­rodnoj skupštini ustaničke Srbije, Praviteljstvujušćem sovjetu srpskom – Vladi i pr­voj pošti Srbije. Skupština je održana pored kuće kneza Sime Markovića, na Veliku Gospojinu 1805. godine, pod rukovođenjem vožda Karađor­đa. Za predsednika Sovjeta je izabran prota Mateja A. Nena­dović, a za sovjetnika Nahije beogradske Pavle Popović iz Vranića.

Stojimo na istorijskom me­stu. Ovde je kolevka moderne srpske države. Zapušteno je. Trava divlja, zaključane spo­men­zgrade musavih prozora. Pitamo se kakvi su još zna­čajni događaji morali da se dogode u ovom selu, da bi ga ne­ko uredio. Šta je bre, to u na­šem narodu što mu zabranjuje da kosi travu i pere prozore na mestima od istorijskog značaja za nas same. Spomenik od bronze knezu Simi Marko­viću nisu odneli sakupljači sekundarnih sirovina. Hva­la im. Barem nešto je ostalo. Mada, pisac priča kako voz od Velikog Borka do Beogra­da putuje sporo, jer neko vadi šrafove iz pružnih prago­va, pa kompozicija ne sme da ubrza da ne bi iskočila. Eto, U Srbiji metafora vazda na svakome ćošku.

Slobodan Stojićević nam kaže da je završio scenario za igrani film, koji će se sledećeg leta snimati u Ve­likom Borku. Glumiće i neki meštani, naturščici. Posle novinarske karijere, i roma­na, Slobodan se dao na pisanje scenarija. Do sledećeg leta bi trebalo da bude završe­no snimanje filma „Božić u Los Anđelesu”, za koji je na­pisao scenario. „Pisac sam i reditelj pozorišnog hepe­ninga ’Branko Vinter’, za ko­ji slutim da će biti uvršćen u program Bitefa.”

Ručamo organik paradajz, piletinu, krompir pržen na masti od mangulice, crni hleb od vodeničnog brašna. Sa suprugom Milenom, pisac gaji Žozefinu i Garibaldija, man­gulice, rodonačelnike stada, i – „okončava ostvarenje ideje o proizvodnji ceđi kao panda­nu svakoj hemiji za pranje su­dova i ostalog”.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

28.12.

2015.

Goran L. [neregistrovani] u 15:41

vreme sudi

Poštovana redakcijo,

Veliki Borak je selo moga dede i lepo je pročitati o bogatoj istoriji koju g. Stojićević pominje. U vremenu posrnulih vrednosti u kojem moramo da živimo, istorija i nasleđe su na žalost veoma često zloupotrebljeni od strane raznih "čuvara" i "promotera", ljudi koji prošlost jednog mesta "otkrivaju na nov način" i koriste za samopromociju. Ovde mislim na g.Stojićevića i želim da skrenem pažnju redakciji a i vašim čitaocima (u koliko objavite komentar) na to da mešanje fikcije i činjenica u jednom tekstu može da dovede čitaoca u sumnju u istorijska fakta koja, ako se slažete, treba brižljivo čuvati i ne mešati sa ambicijama pojedinca. Kažem ambicijama jer to što vaš član navodi kao svoje stvaralaštvo nastalo u Velikom Borku nije ništa do tlapnja. Ako pogledate činjenice sada, nakon tri godine, saznaćete da nikakav igrani film u V.B. nije snimljen po scenariju dotičnog, ne znamo ni da li scenario uopšte postoji. Drugo, snimanje filma "Božić u L.A" u vreme intervjua nije ni počelo (izvor UFUS) a kamoli da je narednog leta bilo završeno (ne postoji podatak o takvom projektu ni do danas). Treće, iako doduše sa blagom rezervom i nadom, g.Stojićević sebe svrstava u program Bitefa, još jednog kulturnog spomenika istorije, a prema podacima Udruženja Dramskih Umetnika Srbije pozorišni događaj (hepening, kako to autor naziva) koji g.Stojićević navodno režira - ne postoji. Ove činjenice možete lako proveriti, informacije su dostupne putem navedenih izvora.
Vi ste, poštovana redakcijo, glasilo UNS-a a vaš sud časti čuva etiku novinarstva. Vama se veruje, zato sačuvajte se (a i vaše čitaoce) od navođenja ne proverenih informacija.
To što je g.Stojićević član suda časti novinara, to me manje brine. Nije moja čast, ja sam samo učitelj.

Odgovori
sub

06.10.

2012.

ZASELO [neregistrovani] u 08:16

KO CE DA VRATI SRAFOVE U PRUZNE PRAGOVE

Bravo za tekst.Povratak korenima.Povratak i obnavljanje sela. Povratak istinskim vrednostima. Povratak srpskoj duhovnosti i kulturi. To je jedno od resenja za izlazak iz krize.Svi kukaju kako im je tesko i navaljuju na gradove.Vise vole da rade bilo sta u gradu za plate koje uglavnom ne primaju, nego da budu gazde na svojim seoskim imanjima. Sto vise ovakvih tekstova.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi