Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Pogledajte kako je bilo na izložbi fotografija Branka Belića-VIDEO
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

20. 09. 2012.

Autor: Dragana Bjelica Izvor: UNS

Pogledajte kako je bilo na izložbi fotografija Branka Belića-VIDEO

U ponedeljak, 17. septembra, u Galeriji Radio-televizije Srbije otvorena je izložba fotografija i predstavljena foto-monografija Lica Branka Belića u izdanju Službenog glasnika.

Izložba „Lica, portreti savremenika" delo je Branka Belića, foto-reportera, a tokom poslednje decenije i urednika fotografije u NIN-u. Fotografije možete pogledati tokom septembra u holu RTS-a.

„Imao sam sreću da sam radio u nedeljniku u kome je intervjue pravio moj prijatelj Stevan Stanić, koji je znao da omekša svakog sagovornika - ja sam posmatrao iz prikrajka i nije mi bio problem da uhvatim svaki izraz lica", kaže Belić.

Na Belićevim fotografijama dominiraju izraz, lični pečat, znak, igra svetlosti i tame, crno-belog, kontrasti su često oštri pošto svetlost izdvaja lica, a atmosfera je ponekad prigušena.

„Mislim da je vrlo retka pojava da čovek tokom svog profesionalnog rada uzdigne sopstveno delo na nivo umetnosti, što je učinio Branko Belić", istakao je umetnik fotografije Mirko Lovrić.

Obimna trojezična (srpsko-englesko-francuska) foto-monografija, na više od 700 strana, objedinjuje 465 Belićevih fotografija na kojima su portreti značajnih ličnosti iz kulturnog i političkog miljea. Tokom četiri decenije bavljenja fotografijom, Belić je ovekovečio mnoga poznata lica našeg kulturnog života. Njegov pristup fotografiji je posvećen, iskren, minimalistički i, naposletku, majstorski, a njegov saveznik je prirodno svetlo koje mu pomaže da uspostavi besprekornu interakciju s modelom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi