Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Smajlović: Poštujte Kodeks, objavite odgovor Marijane Milosavljević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

26. 04. 2011.

Izvor: UNS

Smajlović: Poštujte Kodeks, objavite odgovor Marijane Milosavljević

Poštovani uredniče, Obraćam Vam se u svojstvu predsednice Udruženja novinara Srbije, a povodom „dela pisma“ novinarke Marijane Milosavljević koje ste objavili u prošlom broju NIN-a pod naslovom „Vladimiru Popoviću, zvanom Beba“.

Podsećam čitaoca da ste prethodno Vladimiru Popoviću omogućili da, na stranici Pisma, u NIN-u okleveta Marijanu Milosavljević kao „kvazinovinarku“ koja pripada „leglu“ koje se, „koristeći klevete i laži“ dodvoravalo „šefici kriminalne grupe“ .
Želim da Vas upozorim da ste, drastičnim kraćenjem pisma Marijane Milosavljević NIN-u, prekršili Kodeks novinara Srbije. Upućujem Vas na glavu 5. Prvog poglavlja Kodeksa (Istinitost i izveštavanje), odnosno uputsva i smernice po kojim „objavljivanje izmišljenih pisama nije dozvoljeno, kao ni intervencije na pismima bez saglasnosti autora“.
Kao što znate, Marijana Milosavljević se pre nekoliko sedmica obratila UNS-u radi zaštite prava jer je NIN odbio da objavi njen odgovor Vladimiru Popoviću, iako je pravo na odgovor garantovano Zakonom o javnom informisanju. Nakon intervencije advokata UNS-a koji Vas je upozorio na zakonske i profesionalne obaveze redakcije NIN-a u odnosu na koleginicu Milosavljević, Vi ste pismo objavili ali ste ga, bez dogovora sa njom, osakatili i izostavili veoma važne delove.
Molim Vas da mi dopustite da obavestim čitaoce da integralni tekst pisma Marijane Milosavljević mogu da pročitaju na sajtu UNS-a.

Ljiljana Smajlović, Predsednica UNS-a

Odeljak I Kodeksa novinara Srbije, Istinito izveštavanje, član 5
Sa novinarstvom nespojivi su objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, kao i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv.

Smernice:
• Sadržaj pisama koja se objavljuju mora da bude u skladu s načelima profesionalne etike.
• Iako adresa pošiljaoca ne bi trebalo da se objavljuje, ona mora da bude poznata redakciji. Ukoliko postoji sumnja u identitet pošiljaoca,
pismo ne bi trebalo da se objavi.
• Objavljivanje izmišljenih pisama nije dozvoljeno, kao ni intervencije na pismima bez saglasnosti autora.
• U slučaju da novinar proceni da je objavljivanje nepotvrđene informacije ili nagađanja u interesu javnosti, dužan je da jasno i nedvosmisleno naglasi da informacija nije potvrđena.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi