Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Da li novinari izveštavaju ili postavljaju dijagnoze?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

06. 07. 2012.

Da li novinari izveštavaju ili postavljaju dijagnoze?

Udruženju novinara Srbije pisala je Danica Dimitrijević čiji je sin izvršio samoubistvo. Nju su pogodili tekstovi koji su o tome objavili Blic, Kurir, Večernje novosti i sajt B92

Poštovani članovi Udruženja novinara Srbije,

Obraćam vam se povodom naslova u dnevnim novinama Blic, Kurir i Večernje novosti i sajtu B92.

Zovem se Danica Dimitrijević. Živim u Kruševcu. Moj sin je 23. juna ove godine izvršio samoubistvo skočivši sa zgrade. Ta vest je u listovima i sajtu koje sam navela izneta pod naslovom „Psihijatrijski bolesnik skočio sa zgrade“.

Moj sin je kao radovni vojnik bio na Kosovu 1999. godine. Ranjen je 15. marta 1999. godine. Posle mesec dana lečenja u Vojnoj bolnici u Nišu vraćen je na Kosovo. Od ranjavanja mu je ostao geler u desnoj nozi koji lekari nisu smeli da izvade. Zbog toga je dobio status ratnog vojnog invalida.

Nijedan novinar od naše porodice nije zatražio bilo kakvu informaciju. Da li je pravedno i ljudski okarakterisati srpskog vojnika kao psihijatrijskog bolesnika? Da li jedan novinar sme da upotrebi ovakav izraz? Da li kod ovakvih vesti novinar sme da napiše puno ime ili puno prezime ili mora koristiti inicijale? Da li je neophodno navoditi ime naselja? U novinskim člancima je navođeno puno ime ili prezime i ime naselja. Moj sin se posle rata lečio na Odeljenju psihijatrije u Kruševcu, ali to novinarima ne daje za pravo da ga nazivaju bolesnikom! Da li novinari izveštavaju ili postavljaju dijagnoze? Da li je ljudski ovakav epitet dati nekome ko je u najtežim trenucima za zemlju bio na Kosovu? Da li novinar sme dati ovakav naslov bez ikakvih dokaza, objašnjenja ili saopštenja lekara.

Porodicu, rođake i prijatelje je ovakav naslov izuzetno pogodio. Tuga je već dovoljno velika, ne morate da sipate so na  ranu!

Naš gubitak ništa ne može da nadoknadi, ali tražimo od vašeg Udruženja da reaguje zbog ovakvih naslova!


S poštovanjem,
Danica Dimitrijević

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

06.07.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 22:13

BRUKO NASA - UREDNICKA

Postovanoj gospodji Danici Dimitrijevic i njenoj familiji, uz veliko zakasnjenje, jos vece izvinjenje u ime nesrecnika kojii su zalutali u ovu degradiranu i obescascenu profesiju. Razume se, veliku sramotu nase "kolege" nanele su i novinarima cija su se imena decenijama sa velikim uvazavanjem izgovarala i postovala.
Ipak, najveci propust u nepustivoj aljkavosti snose urednici koji su odobrili da se objavi sadrzaj "vesti" koja to nije. Ovakvu brljotinu mozemo da "ispravimo" jedino ako jedno vreme prestanemo da kupujemo pomenute novine. A ako se slicne uvrede i nedopustivi profesinalni propusti ponove - da pozovemo sve koje poznajemo i na taj nacin protest pretvorimo u opsti bojkot.
Na ovaj nacin - opstim bojkotom - pocecemo da vracamo ugeled ovoj teskoj i sve menje cenjenoj profesiji.
Pozdrav, Sl.Glisic

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi