Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Apel za poštovanje novinarskog kodeksa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

29. 06. 2012.

Apel za poštovanje novinarskog kodeksa

Rumuni ne otimaju Srpsku decu, to rade kriminalci

Sa dubokim zgražavanjem, skrećem pažnju široj javnosti, u vezi incidenta koji se dogodio u selu Pukovac, opština Doljevac gde je više stotina meštana prošle nedelje skoro na smrt pretukla nekoliko državljana Rumunije pod sumnjom da su, kako prenose Večernje novosti, Južne vesti i Pres, „merkali“ i hteli da ukradu dete iz pomenutog sela.

Izveštavanje pojedinih medija u vezi ovog incidenta, gde su građani zbog sumnje zamalo linčovali u masovnoj tuči pomenute građane susedne države, smatram krajnje nedoličnim, neetičkim i opasnim u svakom pogledu, nalik na izveštavanja iz 90-tih godina kada su zbog reznih izgrednika etiketirane čitave zajednice.

Smatram da su naslovi objavljeni u pomenutim dnevnim novimana ili na veb stranicama, poput „Napadnuti Rumuni jer su merkali Srpsku decu“ ništa drugo nego čin raspirivanja mržnje prema određenoj zajednici ali pre svega neprofesionalan odnos prema novinarskoj profesiji.

Svaki izgrednik, bilo koje nacije ima ime i prezime i kao takav odgovara pred pravdom za svoja dela i nedela, pa se najiskrenije nadam da će i u ovom slučaju organi reda kazniti prema zasluzi sve koje pozivaju na linč ili učestvuju u tome bez obzira na nacionalnu pripadnost pa i novinare koji nesavesno izveštavaju šireći mržnju umesto istine i vraćajući nas u vreme dubokog bezumlja.

U Srbiji živi nekoliko desetina hiljada pripadnika rumunske zajednice, kao lojalni građani ove države a istovremeno borave više stotina državljana Rumunije koji obavljaju različite privredne delatnosti.

Smatram da je izveštavanje medija gde se čitava zajednica dovodi u vezu sa kriminalnim činom, u ovom slučaju sa slutnjom i pretpostavkama u nameru činjenja kriminalnog čina od strane pojedinih rumunskih državljana koji poseduju imena i prezimena, beskrupulozno gaženje novinarske profesije i njeno srozavanje na najniži stupanj razuma. Ujedno pozivam sve medije u Srbiji da se suprostave takvom vidu izveštavanja i apelujemo da se svi oni koji pozivaju na linč, mržnju i ubijanje adekvatno kazne, posebno novinari koji treba da budu predznak moderne i civilizovane države u kojoj se svi njeni građani i strana lica koja tu borave osećaju bezbednim.

Valentin Mik, član Uprave UNS-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi