Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Održano predavanje o Peri Todoroviću u UNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

02. 11. 2011.

Održano predavanje o Peri Todoroviću u UNS-u

Novinar Bane Jovanović danas je u organizaciji Beogradskog kluba novinara veterana UNS-a ordržao predavanje o životu i radu Pere Todorovića, novinara, polemičara, književnika, političara - drugog po redu predsednika Srpskog novinaraskog društva, preteče UNS-a.

Čitajući odlomke iz Todorovićeve „Hajdučije” i „Dnevnika jednog dobrovoljca” Jovanović je istakao da je Pera Todorović bio sjajan reporter, jedan od najboljih na prelazu između 19. i 20. veka, a svojim "Malim novinama" i začetnik modernog novinarastva u Srbiji.

Osvrćući se i na političku aktivnost Pere Todorovića Jovanović je zaključio da je svojim životom i delom Pera Todorović najbolje posvedočio da je bavljenje politikom pogubno u novinarstvu.

Otvarajući ovaj skup, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović podsetio je sve prisutne na Todorovićeve zasluge za promociju evropskog novinarstva u Srbiji, novinarstva u koje je uveo feljtonistiku, romane u nastavcima i zanimljive priloge koji su osvajali publiku.

- Akcijom izgradnje spomen-kuće Pere Todorovića koju sa opštinom Smederevska Palanka i Zavičajno turističkim udruženjem "Vidovača" iz Vodica vodimo od 2008. godine želimo da se odužimo ovom velikom novinaru i obnovitelju rada Srpskog novinarskog društva, preteče UNS-a, rekao je Brajović.


Spomen-kuća Pere Todorovića biće istovetna starom zdanju i nalaziće se u dvorištu osnovne škole "Olga Milošević" u Vodicama, preko puta urušene kuće u kojoj je ovaj velikan rođen. Zavičajna kuća sa bibliotekom, etno zbirkom i konferencijskom salom služiće kao prostor za etno izložbe i novinarske skupove, a u njoj će biti i sedište Zavičajnog društva "Vidovača".

Predavanjem o Peri Todoroviću Klub novinara veterana UNS-a zvanično je počeo sa radom. Klub novinara veterana formiran je prošle nedelje. Predsednica kluba je Dragana Peskarević, a članovi IO su Nada Mijatović, Mica Komarica, Vito Stefanović i Seka Vučković.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi