Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Novinarsko samopoštovanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

12. 02. 2014.

Novinarsko samopoštovanje

Pre otprilike pola veka tada mladi saradnik „Politike“ Slobodan Anastasijević upućen je na konferenciju za novinare u Gradski komitet SK, premda nije bio član Partije.

 

„Drug“, kako se tad govorilo, zadužen za kontakte s javnošću, pojavio se s pola sata zakašnjenja, pročitao neki tekst, koji je potom u štampanoj verziji podelio prisutnim novinarima. I odsečno reče:

“Nema pitanja!”

„Politikin“ junoša, nenaviknut na takav odnos „aparatčika“ prema novinarima, se jedini osmeli i, ipak, se javi za reč:

“Znate, nisam ja „Politikin“ kurir, koji je došao po poštu, a nisam ni vaš potrčko koji će tu hartiju da odnese u redakciju! Kad već nema pitanja, mogli ste to da pošaljete poštom, ili da date Tanjugu. Ovako smo svi dangubili. Hvala ni na čemu, odoh ja!”

Za njim se povede još nekolicina novinara koji krenuše ka izlazu, ostavivši one papire na praznim stolicama.

Vraćajući se u redakciju Anastasijević se pomalo uplašio od sopstvene smelosti zabrinut više šta će mu reći urednik, predratni novinar Živan Mitrović, nego što je strepeo od „komitetlija“.

Čim je stigao u „Politiku“ ispričao je starom novinarskom vuku šta se desilo, a ovaj je, slušajući ga, samo klimao glavom da bi na kraju rekao;

„U redu, ne brini“, i otišao kod glavnog urednika lista Branka Draškovića Crnogorca i prvoborca, za kojeg su ljudi u Gradskom komitetu bili „boranija“.

Sutradan se onaj tekst pojavio samo u pravovernoj „Borbi“, pa i tamo veoma skraćen!

Na osnovu teksta „Kabinetski poslovi“ Slobodana Anastasijevića, objavljenog u nedeljniku „Vreme“ 31. jula 2003. godine priredila V. A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene. Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na vesna.arsenic@uns.org.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi