Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

29. 01. 2014.

Kaput

Na prvim stranama „Politike“ godinama su iz inostranstva objavljivani dopisi potpisani sa XYZ.

 

Svi čitaoci su znali da ih piše nekadašnji sekretar Kralja Petra I i kraljev poslanik Živojin Balugdžić (1868 - 1941), koji je kao diplomata od karijere predstavljao Kraljevinu u Carigradu, Atini, Rimu i u Berlinu.

Bio je novinar po krvi, a u mladosti, kao konzul u Skoplju i u Solunu, imao je stalna posla s komitama i zaverenicima raznih fela.

I desilo se jednom da je u berlinski stan Predraga Milojevića došao neznanac, koji se predstavio kao „Bastajić“ (Pavle Bastajić 1890 - 1941, revolucionar) rekavši da ga je poslao direktor „Politike“ da mu, kao emigrantu, obezbedi ako ne ceo, a ono bar korice jugoslovenskog pasoša.

Dopisnik „Politike“ se našao u čudu, a osetivši njegovu podozrivost pridošlica reče:

„Nemam nikakvu pismenu poruku od Vladislava Ribnikara, ali imam ovo“, i pokaza kaput koji je imao na sebi.

„Rekao je da ćete poznati da je njegov“ i razgrnuvši ga, na postavi unutrašnjeg džepa pokaza inicijale V. R.

Bilo je to vreme sloma Vajmarske Republike i dolaska nacista na vlast, kad su se politički emigranti - levičari, koji su dotle uživali gostoprimstvo demokratske Nemačke našli u nevolji: ko god nije imao uredne isprave loše je prolazio.

Šetajući s Živojinom Balugdžićem, tada diplomatskim predstavnikom Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, Milojević je pokušao da navede razgovor na priču o pasošu.

„Šta to govoriš, bogati? Našao si pogrešno mesto“, obrecnu se stari diplomata.

Posle nekoliko trenutaka šetnje Balugdžić je zastao i lupkajući štapom po belom šljunku staze u „Tirgartenu“ rekao je, kao da govori za sebe:

„Ja bih „izgubio“ pasoš i tražio drugi... Naravno!“

Videlo se da zaverenički duh ilegalca iz mladosti još treperi u ostarelom XYZ- u.

Na osnovu teksta „Živojin Balugdžić – XYZ“, objavljenog u knjizi Predraga Milojevića „O ljudima i ćudima“, priredila V. A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na
vesna.arsenic@uns.org.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi