Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

11. 12. 2013.

Kijavica

Stanislav Vinaver (1891.-1955.) je kao dopisnik Centralnog pres – biroa u poslanstvu Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, današnjim rečnikom kazano – ataše za štampu i kulturu, slao dopise i listu „Vreme“, čiji je saradnik bio.

 

Na jednoj konferenciji za novinare grupa stranih žurnalista obrela se u polukrugu oko dr Jozefa Gebelsa, glavnog propagandiste nacističkog režima, dok je ovaj objašnjavao navodnu vatrenu miroljubivost Hitlera, koju je „firer“, baš u to vreme, formulisao u predlogu zapadnim silama za uspostavljanje trajnog mira u Evropi!

Usred Gebelsovih reči Vinaver, koji je patio od hronične kijavice, najednom se zacenio i dva – tri puta gromoglasno kinuo!

Onda je ležerno izvukao maramicu iz džepa i raširio je, zavukao u nju svoj zamašni nos i ušmrkivao se što je glasnije mogao.

Za trenutak je nastalo malo komešanje, a neki od prisutnih novinara su se podrugljivo smeškali.

Gebels je, posle kratke pauze, nastavio da govori kao da ništa nije bilo, ali Vinaver, koji je bio član Udruženja stranih novinara u Berlinu, više pozive za konferencije za štampu i ministra propagande nije dobijao, jer je, kako se pričalo, nervirao Gebelsa na čije izlaganje se iskijao i istresao nos.

Na osnovu teksta Predraga Milojevića pod nazivom „Stanislav Vinaver U vatru sa njim“, objavljenom u knjizi „O ljudima i ćudima“, pripredila V. A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na
vesna.arsenic@uns.org.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi