Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

16. 10. 2013.

Poverenje

Te 1967. godine u gluvo doba noći u desku “Politike” su dežurali dugogodišnji urednik Milenko Dobrojević i novinar Dragoš Ivanović, čekajući poslednji otkucaj teleprintera i odjavu iz Tanjuga u dva sata posle ponoći:

„Laku noć, čujemo se ujutro!“

To je bio uobičajeni znak da je taj broj novina završen i da su “noćnici” slobodni do naredne večeri.

Ali, vest ne bira vreme!

Noćni dvojac je već krenuo ka izlaznim vratima kad ih zaustavi portir s telefonskom slušalicom u ruci.

Javljao se dežurni iz Tanjuga, koji je jedino “Politici”,kolegijalno, “došapnuo” vest - “bombu” da je vojna hunta u Grčkoj uhapsila nacionalnog heroja te zemlje Manolisa Glezosa.

Glezos, koji je kao devetnaestogodišnjak, u vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, skinuo nemačku zastavu sa “svastikom” sa Akropolja i razvio plavo – beli grčki steg, uživao je status ikone u Grčkoj.

Vest je bila za naslovnu stranu, ali nije bilo vremena za njenu proveru.

“Politikin” dvojac odlučio se da rizikuje: utrčali su u štampariju u kojoj su zatekli samo Mihajla Milojevića Mitketa, koji je odmah uključio mašine...

Ujutro, “Politika” je, jedina među dnevnim listovima, imala ekskluzivnu vest.

A sve zahvaljujući novinarskoj solidarnosti i poverenju!

Na osnovu teksta “Podalje od očiju čitalaca”, objavljenog u “Politici” 25. januara 2004. godine, priredila V. A. (Preuzeto sa sajta Medijskog centra Beograd, stranica Mediji o medijima) 


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na
vesna.arsenic@uns.org.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi