Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Nevolja zbog prezimena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

07. 08. 2013.

Nevolja zbog prezimena

S topljenjem snega 1981. godine počelo je dugo najavljivano krvavo proleće na Kosovu i Metohiji.

 

Političari su, po običaju, nastojali da zataškavaju i ulepšavaju stvarnost, koja se svakodnevno izrugivala njihovim neuverljivim saopštenjima za javnost, u kojima se insistiralo na tome da je reč o ekscesima zavedene omladine i dece.

Tako je bilo i na sednici Skupštine opštine Uroševac, na kojoj je prva tačka dnevnog reda bilo političko-bezbednosno stanje.

Dok je načelnik opštnskog SUP-a, Albanac, kategorički tvrdio da se Srbi i Crnogorci iseljavaju svojevoljno, motivisani isključivo ekonomsko-socijalnim razlozima, prisutni, među kojima i načelnik DB, Srbin, mudro su ćutali.

Prvoborac Staja Zdravković jedini se usudio da demantuje “lakirovku”, pominjući prekopano srpsko groblje u selu Plešina, paljevine u poljima, silovanje Srpkinje u Starom selu i ostale nepodopštine “zavedene” mladeži.

U svom izveštaju za “Politiku”, čiji je honorarni saradnik bio, Zoran Kostić, tada novinar - poletarac “Jedinstva”, je naveo optužbe Zdravkovića, koje su osvanule u najavi teksta na prvoj strani pod naslovom “Albanska iredenta pustila korene u Uroševcu”.

U Pokrajini novine su razgrabljene čim su stigle na kioske!

Međutim, u potpisu se potkrala greška - umesto Z. Kostić pisalo je I. Kostić.

Urednik je, verovatno po inerciji, stavio potpis dugogodišnjeg “honorarca” Ilije Kostića, novinara “Jedinstva” u Prizrenu, poznatijeg i priznatijeg od mnogo mlađeg prezimenjaka.

Zbog teksta koji nije napisao, Ilija Kostić se našao na “tapetu” prizrenskog Opštinskog komiteta SK, s obrazloženjem da je “narušio skladne međunacionalne odnose”!!!

Dževu na njega, ni krivog ni dužnog, su digli i urednici u matičnoj kući, zbog toga što tekst nije prvo poslao “Jedinstvu”u kojem prima platu.

Tek u telefonskom razgovoru, a docnije i prilikom upoznavanja Kostići su uspeli da rasčivijaju ko je stvarno potpisan i da utvrde ko je stvarno "kriv” za istinito informisanje.

Anegdotu napisao Zoran Kostić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na
dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi