Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Rečito ćutanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

11. 07. 2012.

Rečito ćutanje

Sekcija beogradskih novinara pokrenula je 1935.godine “Usmene novine”, koje su se održavale svake nedelje uveče u uvek prepunoj velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Na pozornici je bio postavljen ogroman pano sa razapetim i dobro zategnutim belim pakpapirom, na kome su  karikaturisti “Ošišanog ježa” pred publikom crtali aktuelne političke karikature.

U to vreme u Kraljevini Jugoslaviji je još vladala oštra cenzura, uvedena 1929. godine, tako da nijedan list ili časopis nije mogao da izađe iz štampe, a da prethodno nije prošao kroz ruke cenzora.

Tako su svake večeri prve, ručno otisnute, strane dnevnih novina nošene cenzoru i tek kad bi ih on odobrio svojim parafom, pošto je prethodno izbacio sve što mu se činilo da ne odgovara tadašnjim vlastima i političkoj situaciji, mogle su da idu u štampu.

I “Usmene novine “su imale svoje cenzore. Jedan  od njih, čije prezime je bilo Zaho, sedeo je u  sobičku u koji se silazilo sa pozornice niz nekoliko stepenika i držeći u ruci kopiju teksta koji je govornik čitao, pazio je da ne pročita i delove koji su cenzurisani, odnosno izbačeni.

Ali, i predavači na pozornici umeli su da mu doskoče. Kad bi u čitanju došli do onog dela teksta koji je cenzurisan, oni bi zastali, napravili značajnu malu pauzu, pogledali ulevo, na sobičak u kojem je sedeo cenzor, a onda nastavili, preskočivši deo koji je cenzor izbacio.

U takvim trenucima usledio bi gromki aplauz, jer je publika vrlo dobro “pročitala” kratko ćutanje predavača.

Na osnovu knjige sećanja Nade Doroški “Otrgnuto od zaborava” anegdotu zapisala Vesna Arsenić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi