Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Jataganom na Nušića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

12. 08. 2011.

Jataganom na Nušića

Na Cetinje 1907. godine stiže vest da će Srpsko novinarsko udruženje, sa Branislavom Nušićem kao predsednikom, obići Sarajevo, Mostar, Dubrovnik i stići u tadašnju crnogorsku prestonicu.

Nušić nije ni slutio zašto su cetinjski domaćini insistirali da u program boravka novinara u Crnoj Gori po svaku cenu uđe i poseta Crnogorskoj banci, a “ako bi to bilo nezamislivo kompletnoj novinarskoj bratiji, onda da barem predsednik, u ime svih članova, poseti banku”.

Iza ljubaznog poziva krila se zavera koju su skovali “časnici i činovnici banke” na koje se čuveni Ben Akiba posebno nameračio u jednom feljtonu objavljenom u beogradskoj štampi. U tom novinskom tekstu on je u opisao osoblje te novoosnovane institucije obučeno u crnogorsko odelo s jataganima i revolverima za pojasom.

Bančini činovnici, a posebno blagajnik, kojeg je, na neviđeno, Nušić “uzeo na zub”, samo su se kiselo smejali njegovoj duhovitosti na njihov račun i smišljali odmazdu, za koju se ukazala nenadana prilika.

Ne sluteći zaveru Nušić je progutao mamac i pristao da, s manjom grupom novinara, poseti crnogorsku banku u ime celog Udruženja.

Svi bančini činovnici su na dan posete srpskih novinara obukli crnogorsku narodnu nošnju i naoružali se pištoljima i jataganima, baš kako ih je Nušić opisao.

Umesto blagajnika, koji stasom nije mogao da reprezentuje gorštaka, njegovo mesto je, za ovu priliku privremeno zauzeo Petko Pajević, ljudina s brčinama, koji za pojas zadenuo dva livora i jatagan.

Omaleni i vižljasti Ben Akiba bio je predstavljen navodnom blagajniku, koji natušti obrve i načini lice kao da plamti od gneva.

-Ama, jesi li ti oni Nušić? Oni što je pis`a 'o Crnogorskoj banci, grmnu Pajević.

-Jeste, ja sam to, priznade Nušić.

-A, ti si, pogani nevaljala, grunu Pajević i maši se jatagana.

-Ne, ne pobogu brate, brani bajagi napadnutog Nušića predsednik Upravnog odbora Banke Vuko Vuletić.

Pust`da mu samo uši osiječem, nek` se grdan po svijetu vuče, pa nek` pamti s kim se sprdao i čiji je obraz nagrdio, grmi tobožnji blagajnik u pravednom gnevu uvređenoga.

Hitromisleći Nušić pokaza neočekivanu brzinu stuštivši se niz hodnik, dograbi se izlaza i kao iz puške izbačen izlete na ulicu, prebrojavajući uši jesu li mu na mestu i na broju.

U Banci smeh, a Vuletić polete za Nušićem:

-Ama, ne boj se čoče! To je samo šala za ono što si napisao o Crnogorskoj banci. Nego, vrati se da popijemo kakvu ka` prijatelji.

-Ne volim šalu s jataganima, odbi Nušić ponudu.

Na osnovu priče “Crnogorska banka” Milivoja Predića objavljenoj u knjizi “Nušić u pričama” napisala Vesna Arsenić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke.
Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi