Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Novinari „Siže“ i „Pledoaje“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

10. 08. 2011.

Novinari „Siže“ i „Pledoaje“

Kao stalno zaposleni novinar “Večernjih novosti“, kojeg je u “Srbiju” donela “Oluja” 1995. godine, sam, uz odobreno neplaćeno odsustvo, 2001. godinu proveo kao glavni i odgovorni urednik njuz-magazina „Identitet“ u Zagrebu, našavši se tako, kao rođeni Ličanin i diplomac FPN u Zagrebu, u poziciji „gastarbajtera u vlastitom zavičaju"!

Izdavač magazina je Srpski demokratski forum, a redakcija se nalazila usred Zagreba, u Berislavićevoj ulici, dok je u susjednoj, Preradovićevoj, biblioteka, sala za skupove i bife SKD „Prosvjeta“, gde je svakodnevni debatni klub Srba penzionera, dokonjaka drugih vrsta, raznih žbirova... Tu se igra šah, domine, karte, bistri politika, komentarišu novija zbivanja i rad medija.

Nastojao sam da uređivačka politika koju sam uveo bude argumentovano kritička, što Miloradu Pupovcu, predsedniku Srpskog nacionalnog vijeća i interesnim grupama oko njega i simpatizerima nikako nije bilo po volji, dok se takav način vođenja magazina dopao drugom dijelu „geta“, kako zagrebački Srbi sarkastično zovu sami sebe.

Jednom prilikom, dok sam u prostorijama “Prosvjete” razgovarao s dvojicom penzionisanih profesora, u salu banu Budimir - Bude, rodom Dalmatinac, zakleti pobornik Pupovčeve struje, dežurni nametljivac i hronični kritičar „Identiteta“, u kojem je dva dana ranije objavljeno da je Pupovcu politički mentor Ivić Pašalić, tadašnji kadrovik i velmoža HDZ-a.

- Je li, Likota (pogrdniji naziv za Ličanina), ti si baš umislio da si jedan od francuskih novinara, što su otkrili onu aferu, „Votergejt“ se zove, ako se ne varam! Kako li se ono zovu njih dvojica, na vrh su mi jezika...? – prasnu Bude, naočigled mojih sagovornika.

Zlovoljan zbog Budinih čestih nadobudnih obraćanja meni, nasamo ili pred ljudima iz „geta“, a misleći da me i ovog puta provocira, kad veli „francuski novinari“ (dakako, bili su to američki novinari Bob Vudvord i Karl Bernstin) ispalih uveren da će prepoznati šalu:

- Zovu se „Siže“ i „Pledoaje“!

Ispraćajući moje učtive sagovornike spazih kako Bude u bifeu, uspenušan od besa, vodi oštru kampanju protiv „Identiteta“ i glavnog urednika, pred 20-ak istomišljenika i protivnika.

Ugledavši me povika:

- Evo, ovaj urednik Bošnjak piše protiv Pupovca, 'oće da bude slavan kao Siže i Pledoaje, ona dva francuska novinara što su otkrili aferu „Votergejt“, upamtite dobro što vam Bude veli!

Ne upuštajući se u polemiku odoh ne popivši pićence. Nedugo potom, u redakciju banu poznanik, jedan od svedoka Budine grlate agitacije protiv aktuelne uređivačke politike “Identieta” i kroz smijeh reče:

- Jedva su mu ljudi objasnili, što stvarno znače riječi „siže“ i „pledoaje“!

Autor anegdote: Milorad Bošnjak


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke.
Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi