Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Lekcija iz kolegijalnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

06. 01. 2012.

Lekcija iz kolegijalnosti

Toga dana, pre više od pet decenija, u Novom Sadu je, kako to novinari kažu, bila poseta na "najvišem nivou".

U gradu je u to doba radilo oko 300 novinara, ali o događaju dana niko nije bio obavešten, sem kolege, dopisnika jednog beogradskog lista, pa i on je to doznao slučajno.

U želji da bude ekskluzivan nikog od kolega nije obavestio o saznanju!

Sutradan, tada mladi dopisnik Tanjuga iz Novog Sada Jovan - Vava Vavić, koji je docnije postao legendarni sinonim za Agenciju u Vojvodini, doživeo je šok videvši naslovnu stranu beogradskog glasila.

U to vreme Tanjug je bio jedina novinska agencija, pa su glasila iz cele Jugoslavije s razlogom protestvovala što su uskraćena za tako važnu informaciju.

Vavić je, čak, bio prinuđen da zvanično objasni to kako mu se dogodio takav profesionalni propust.

Ali, tu priči nije kraj! Tri nedelje docnije, kao da je neko nevidljiv režirao, sve je gotovo "u dlaku" isto, samo sada svi novinari imaju važnu informaciju, jedino je, igrom slučaja, neobavešten dopisnik beogradskog lista!

U prvi mah Vava je osetio satisfakciju i poverovao da ima Boga!

Napisao je i poslao svoj izveštaj i predao se prijatnoj dokolici, kad se iznenada trgao setivši se svojih nedavnih muka i profesionalne blamaže.

Seo je za pisaću mašinu, otkucao izveštaj na tri šlajfne, pozvao redakciju lista u Beogradu i, nakon predstavljanja, zamolio stenografe da preuzmu izveštaj koji je, tobože, napisao dopisnik iz Novog Sada, s obrazloženjem da ga je "autor" zamolio da izdiktira tekst, jer je žurio na drugi događaj.

Sutradan je kolega, koji nije imao pojma o događaju od prethodnog dana, kao i obično, pokupovao sve dnevne novine i listajući ih, na svoj užas, shvatio svoj veliki propust!

Znajući da nije napisao ni redak o tome, mehanički je počeo da lista isvoje novine, kad je ugledao izveštaj i svoj potpis ispod njega! Umalo da doživi srčani udar!

Bila je to, kako je rekao, najveća lekcija iz profesionalne etike i kolegijalnosti.

Na osnovu teksta "Novinar je slobodan onoliko koliko zna", autora Ljubisava Andrića, objavljenog u zagrebačkom "Vjesniku", 1977. godine, napisala Vesna Arsenić

U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke.
Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.

Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi