Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Zaboravljeni slavljenik
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

30. 05. 2012.

Zaboravljeni slavljenik

Na Dan NIRO "Jedinstvo", 25. decembra 1992. za novinara godine je proglašen izveštač - komentator Zoran Kostić.

Slavljeniku je pripala plaketa, a obećana mu je i novčana nagrada u vrednosti jedne mesečne plate. Kako je red - izljubio se sa direktorom Draganom Malovićem, glavnim urednikom Radosavom - Radetom Stojanovićem i većinom koleginica!

Nakon završetka protokolarnog dela svečanosti, nešto posle 13 sati, domaćini i brojni gosti su se preselili u restoran "Raj", naspram Doma štampe u kojem je bila i redakcija "Jedinstva".

Pre odlaska na ručak dobitnik priznanja je u redakcijskom bifeu "hvatao zalet" pred pravu feštu, a u tom preliminarnom slavlju su mu se pridružile kolege iz Tanjuga - tadašnji urednik Agencije za Kosmet Đorđe - Đole Jeftić i šef Dopisničke mreže Vladimir Gajić.

Njih dvojica su svratili da čestitaju kolegi Kostiću, koji je bio dugogodišnji spoljni saradnik Tanjuga, obaveštavajući ondašnju jugoslovensku javnost o "vrućim" temama i zbivanjima u opštinama Uroševac, Štrpce, Kačanik, Štimlje...

Nakon nazdravljanja u bifeu "Jedinstva" trojka se zaputila u "Raj", gde ih na vratima sačeka ljudina s obaveštenjem da je restoran rezervisan za slavlje redakcije lista i kuće "Jedinstvo".

Kostić je uzaman vadio službenu redakcijsku i legitimaciju Udruženja novinara Jugoslavije, ali se "kerber" pozivao na spisak pozvanih na kojem nije bilo njegovo ime!

Ipak, kad je ručak za pozvane bio pri kraju, zaboravljeni slavodobitnik, je nakon obećanja da će iz svog džepa platiti ručak i piće za sebe i svoje goste, pušten u restoran za izdvojen sto u samom uglu.

Prošli su kraj gomile razdraganih novinara i urednika "Jedinstva" i brojnih gostiju te Novinsko - izdavačke kuće i smestili se u ćošak, kako i priliči nepozvanima!

Slavodobitnik je naručio "iće i piće" , a za stolom im se priključio i tadašnji fotoreporter lista "Rilindija" Milovan Vitković.

Kad je slavlje okončano Kostić je platio kafanski ceh i krenuo put autobuske stanice, pa u rodni Uroševac.

Diplomu je spakovao, ali je demonstrativno odbio novčani deo nagrade i već naredne 1993. godine napustio "Jedinstvo" zaposlivši se kao portparol u Carini Srbije.

Po kazivanju Zorana Kostića zabeležila Vesna Arsenić



U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi