Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Slobodan Reljić – „Bukvar medijske pismenosti“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

12. 10. 2018.

Izvor: UNS

Slobodan Reljić – „Bukvar medijske pismenosti“

Nekadašnji glavni i odgovorni urednik NIN-a dr Slobodan Reljić objavio je knjigu „Bukvar medijske pismenosti - kako proživeti život u doba 'ekranoida'“.

„Može se reći da je informacija postala tako moćna da 'stvara svoj interni univerzum'. Ali posledice toga nisu širenje slobode medija i jačanje nezavisnosti novinara, nego monopoli o kojima se doskora nije moglo ni sanjati. U odbrani od Gugla i novih medija - istorija ne može pomoći. Zakoračili smo u nepoznato. S druge strane, mi danas nemamo organizaciju koja bi bila s nama. Država i kod nas privatno vlasništvo nad medijima javno i bestidno proglašava nedodirljivim“, piše Slobodan Reljić.

On ističe da „otpor može da počne samo od pojedinca koji ne želi da pristane na tu vrstu  ponižavanja“.

„Zato je vreme za novu pismenost. Ona se zove medijska pismenost. Da bi razumevao prirodu sveta u kome se našao, čovek mora da krene od medija. Valja se opismeniti za čitanje logike medija i logike stvaranja poruke, da ne bismo bili robovi poruka i informacionih paukovih mreža“, kaže Reljić.

On dodaje da nas „Bukvar medijske pismenosti“ suočava i sa pitanjem „koliko je danas ostalo od te nekad visokouvažavane profesije i visokorangiranih novinarskih institucija za koje se tvrdilo da bez njih demokratsko društvo ne može i koje su imale za cilj, pre svega, zaštitu društvenog dobra“.

Slobodan Reljić je bio glavni i odgovrni urednik NIN-a od 2002. do 2009. godine.

Danas je profesor sociologije na Učiteljskom fakultetu u Beogradu. Izdavači knjige Bukvar medijske pismenosti -  kako proživeti život u doba „ekranoida“ su Akademska knjiga, Novi Sad i Učiteljski fakultet u Beogradu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi