Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Za očuvanje izvornih pojmova - "Onomastika i toponimija - Završi kod Foče"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

27. 01. 2023.

Autor: M.S. Izvor: UNS

Za očuvanje izvornih pojmova - "Onomastika i toponimija - Završi kod Foče"

Novinar, publicista i višegodišnji član Udruženja novinara Srbije (UNS) Milenko Mišo Todović objavio je knjigu "Onomastika i toponimija - Završi kod Foče". Ova knjiga predstavlja jedinstvenu jezičku riznicu jer se u njoj tumače izvorni jezički pojmovi.

U leksičkom smislu, kako kaže Milenko Todović, knjiga je borba da se sačuvaju izvorni nazivi, koji su se vremenom gotovo izgubili.

U knjizi su obuhvaćeni nazivi planina, brda, pećina i jama, vodotokova, reka, potoka, jezera i više lekovitih izvora, o kojima se malo zna. Popis domaćih životinja, opis zaboravljenih zanata i navođenje naziva mera za težinu, dužinu i vreme samo su neke od svari koje je autor uvrstio u ovu zbirku tekstova.

Todović se u knjizi bavio različitim pojmovima u jezičkom, istorijskom i geografsko‒privrednom pogledu.

Pored toga, knjiga sadrži više od 5500 imena ljudi, prezimena, porodičnih i ličnih nadimaka. 

Izdavači su autor i Narodna biblioteka „Šklopotnicaˮ iz Rijeke kod Foče. Tiraž knjige je 100 primeraka, a ISBN je 978-26-901962-2-3.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi