Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Novi broj „Čuperka“, revije mladih Kosovskog Pomoravlja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

15. 07. 2022.

Autor: M. Stojanović Izvor: UNS

Novi broj „Čuperka“, revije mladih Kosovskog Pomoravlja

Učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Kosovskoj Kamenici za list „Čuperak“ kreirali su sadržaj prožet neobičnim podatcima i zanimljivostima iz njihovog školskog života i oprobali se u pisanju priča i pesama o porodici, prijateljima, ljubavi i lepoti svega što ih okružuje.

Po motom „Pobednik“, 27. broj časopisa uspeo je da, pored svih teškoća izazvanih pandemijom virusa korona i pauze u štampanju ovog lista 2021. godine, prikupi lirske zapise, priče, anegdote i crteže koje su stvorili i preneli učenici ove škole uz pomoć svojih nastavnika.

U rubrikama „Čuperka“ mesto su našle vesti iz škole, kao i vesti o humanitarnim poduhvatima i investicijama na Kosovu i Metohiji, koje su napisali nastavnici.

U odeljku „mala galerija“ prikazane su slike koje su naslikali učenici ove škole.

 O ekstremnim sportovima, prirodnim bogatstvima naše planete i zanimljivostima poput podatka o tome zašto koale spavaju 20 sati dnevno, učenici i nastavnici su pisali u rubrici „Zašto-zato“. Kosovska Kamenica je predstavljena kao čuvar srpske tradicije, a o tome svedoče tekstovi o izradi ženskih rukotvorina, umetničkih predmeta i gustoj mreži srednjovekovne crkvene baštine, objavljeni u ovom broju časopisa.

Priča „Gavran“, teologa i književnika Slobodana Kostića, preminulog 2012. godine, objavljena je u znak sećanja na njega u rubrici „Pisci za decu“.

„E, ovaj gavran je unuk onog vrana-gavrana iz Kosovskog boja. Taj stari gavran je išao sa čestitim Carem Lazarom, našim svetim knezom, u boj na Kosovo. On je odleteo iz prilepačke šume, iznad Prilepca, gde je na jednom dubu, iznad Manastira Svetog Spiridona živeo“, pisao je Kostić.

Osim ove, objavljene su i priče o Svetom Jovanu Vladimiru, namenjene omladini, i priče iz Starog i Novog Zaveta.

U najnovijem broju čuperka su i omiljena narodna predanja najstarijih meštana Kosovske Kamenice, kao i verovanja i anegdote vezane za ovaj kraj.

Ovaj broj časopisa štampan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Instituta za dečiju književnost.

Časopis „Čuperak“ svake godine izdaje Srpski kulturni klub SerbiKa u Gnjilanu, a instruktor i glavni i odgovorni urednik za ovaj broj bio je Ratko Stoiljković. Tiraž iznosi 1000 primeraka, a ISSN je 1820-8185.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi