Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Dve nove knjige novinara Danila Kocića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

13. 12. 2021.

Autor: UNS Izvor: UNS

Dve nove knjige novinara Danila Kocića

Danilo Kocić, dugogodišnji dopisnik Politike iz Leskovca i član UNS-a objavio je dve knjige – „Govor Leskovca i juga Srbije među dijalektima srpskog jezika“ i drugo, dopunjeno izdanje knjige „Leskovački pisci i njihovo doba“

Prva studija iznosi ocene o specifičnostima jezika i dijalekata ovog dela Srbije, navodeći akcente uz iznete primere. Podseća na najznačajnije lingviste koji su se bavili ovom temom, ali i brojne stvaraoce koji su pisali na dijalektu zavičaja.

 U drugoj knjizi, na više od 1.100 strana Kocić predstavlja književno i publicističko stvaralaštvo „Srpskog Mančestera“ od 1878. godine do današnjih dana. Po navodima autora ova knjiga nastala je iz želje da pribeleži, “makad uzgled, u fragmentima, koji kamičak sjaja o ljudima, piscima, i ne samo njima, koji i danas stvaraju, katkad potpuno zaboravljeni ili vrlo malo priznati u sredini kojoj su poklonili najlepše godine i svoje najlepše snove”.

Izdavači obe knjige su Narodne biblioteke iz Vlasotinca i Udružnja pisaca grada Leskovca, a njihovo objavljivanje podržao je grad Leskovac u okviru projekta o kulturnom stvaralaštvu i izdavačkoj delatnosti.

Kocić je, objavio tridesetak knjiga – zbirki pesama, priča, aforizama, romane i nekoliko studija. Za dosadašnji književni, publicistički i novinarski rad dobitnik je brojnih priznanja među kojima i oktobarskih nagrada rodnog Vlasotinca i Leskovca.

Danilo Kocić (selo Dadince, Vlasotince, 1949) profesor književnosti i diplomirani pravnik, radio je kao profesor književnosti u Istoku i Vlasotincu.

Bio je novinar i urednik u prištinskom dnevnom listu Jedinstvo 1977/1978. godine, a zatim je tri decenije radio kao dopisnik Politike iz Leskovca i juga Srbije. Jedan je od osnivača (bio je i predsednik) Udruženja pisaca Leskovca i stalni saradnik  glasila Pomak, a  dugogodišnji je član Udruženja novinara Srbije.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

17.12.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 08:26

Clanstvo

Svojevremeno sam bila svedok kada je kolega Kocic sa Kljajom (Radmilom Kljajicem) ''drmao'' Politikom kao clan NUNS-a. Imate evidenciju pa pogledajte kada je prvi put uplatio clanarinu u UNS. Mozda je konacno shvatio da treba da se uclani u pravo udruzenje (UNS) i dobrodosao. Hvala na prostoru

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi