Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гајић: Радник Крушика није признао ништа већ образложио зашто је у јавност изнео информације о трговини оружјем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2019.

Извор: Инсајдер

Гајић: Радник Крушика није признао ништа већ образложио зашто је у јавност изнео информације о трговини оружјем

Владимир Гајић, нови адвокат радника фабрике Крушик Александра Обрадовића, који је наводно био новинарски извор за објављивање информације о пословима са извозом оружја, а који се доводе у везу са оцем министра полиције Небојше Стефановића каже за Инсајдер да његов клијент пред истражним органима није признао ништа, већ је само објаснио мотиве због којих је алармирао јавност.

“Тужилаштво сумња да је одавао пословне тајне из користољубља, а за то нема никакве доказе. Мој клијент је уствари само алармирао јавност на сумњиве послове у предузећу Крушик, није признао никакво кривично дело јер ту нема никаквог кривичног дела. Он је пред истражним органима само дао изјаву о томе зашто је у јавност изнео одређене податке”, каже Гајић за Инсајдер.

Парадоксално је да је држава њега као узбуњивача означила као окривљеног.

Према његовом мишљењу, још један од парадокса у овом случају је и тај да у овом поступку предузеће Крушик има статус оштећеног, а заступа их адвокатска канцеларија некадашњег директора БИА.

“Како је Крушик тачно оштећен тиме што је откривено шта су појединци радили управо на штету Крушика”, упитао је Гајић.

Како додаје, Обрадовић још не може да добије статус узбуњивача јер се против њега, који је од синоћ у кућном притвору, и даље води поступак.

“Тек када се поступак у којем га тужилаштво посматра као окривљеног заврши он ће моћи да се појави као узбуњивач”, истиче Гајић.

Према његовом мишљењу, овај случај сличан је случају познатијем као Поторачи где се против двојице полицајаца који су у медијима говорили о незаконитим акцијама у којима су учествовали води поступак за одавање службене тајне.

“Чим неко оптужи министра полиције да је умешан у нелегалне радње, министар полиције га ухапси”, сматра Гајић.

Подсетимо, након што је у притвору у Централном затвору провео више од 20 дана, радник фабрике Крушик Александар Обрадовић  синоћ је пуштен у кућни притвор. За његово хапшење, јавност је званично сазнала тек пре два дана када је његов тадашњи адвокат Љубисав Радосављевић то потврдио за БИРН.

Он је тада изјавио и да нема основа за притвор тврдећи да је уложио жалбу на ову одлуку Вишег суда.

"Дечко је све признао да је то радио и ту нема разлога за притвор“, навео је тада адвокат Радосављевић.

На питање због чега се ћутало о хапшењу некога ко је у јавности означен као узбуњивач, па и након тога што су у медијима објављене незваничне информације, Радосављевић је рекао “да није хтео да прича о томе јер је професионалац”.

Прве информације о хапшењу Обрадовића објавио је пре неколико дана недељник НИН.

Како је навео тај недељник, до притварање је дошло након објављивања текста о трговини оружјем на међународном порталу Армс воч, како би се утврдило на који су начин компромитујући документи дошли до новинара.

Иначе, информације о пословању Бранка Стефановића, оца министра полиције са оружјем, појавиле су се још прошле године. О њима је писао недељник НИН, а БИРН је у новембру 2018. објавио да је отац министра полиције, као представник компаније ГИМ из Београда, посредовао између Крушика и купаца оружја из Саудијске Арабије.

Причу је актуелизовао специјализовани међународни портал „Армс Wатцх”, који је 15. септембра писао да је ГИМ куповао оружје по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси