Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомир Марковић тражи списе из истраге
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2014.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Уз жалбу Уставном суду достављен и снимак саслушања бившег шефа РДБ о убиству Ћурувије

Радомир Марковић тражи списе из истраге

Некадашњем шефу Ресора државне безбедности Радомиру Марковићу нису приликом саслушања у библиотеци пожаревачког затвора Забела показани истражни документи који га сумњиче за убиство Славка Ћурувије, већ само наредбе о истрази против Н.Н. лица. Ово се између осталог наводи у жалби Марковићевих адвоката Владимира Маринкова и Душана Машића, која је 24. фебруара предата Уставном суду Србије.

У тексту жалбе, у који је Данас имао увид, тврди се да су Марковићу повређена основна права на одбрану која има по Уставу, ЗКП-у и Европској конвенцији о људским правима. Као прилог жалби, Уставном суду достављен је и аудио-снимак Марковићевог саслушања од 20. јануара, на коме је забележено како адвокати протестују зато што је њиховом брањенику ускраћено уставно право да буде обавештен о томе за шта се терети и на основу каквих доказа.

Такође се истиче да он, с обзиром на то да је осуђеник у Забели, нема иста права као други осумњичени Милан Радоњић и Ратко Ромић, који присуствују испитивању сведока. У жалби се побија став Тужилаштва да није обавезно присуство осумњиченог ако се он налази ван седишта суда. Од хапшења 14. јануара Радоњић и Ромић су, како се тврди, у Притворској јединици Специјалног суда, где се у Тужилаштву за организовани криминал обавља и саслушање сведока.

Такође, у жалби се захтева и да се Марковићу, како би се упознао са списима предмета, омогући да у Забели користи електронски читач или рачунар. Ово је иначе био захтев и окривљених некадашњих челника ЈСО Милорада Улемека Легије и Звездана Јовановића на суђењу за оружану побуну ЈСО. Улемек и Јовановић одбијали су да изнесу одбрану и на сваком рочишту захтевали да им се омогући коришћење рачунара ради увида у списе, искључивање сигурносних камера приликом разговора са адвокатом, као и то да се ти разговори не воде кроз стаклену баријеру. Одлуком судског већа, њима је затворска управа у Забели, неколико месеци након почетка овог процеса у октобру претпрошле године, омогућила ове услове.

Одбрана

У мемоарској литератури објављен је ранијих година исказ Радомира Марковића из 2001. о политичким убиствима, у коме он наводи да се некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић више ослањао на „војну службу“, јер после смене Јовице Станишића није имао поверења у РДБ, те да је налоге директно издавао министру полиције Влајку Стојиљковићу (убио се 2002).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси