Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Светски дан телевизије и на РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2013.

Извор: РТС

Светски дан телевизије и на РТС-у

Настала пре више од седам деценија, телевизија је и даље најутицајнији медиј у савременом свету. Поред размене ТВ програма, Медијски јавни сервис Србије последњих седам година обележава овај значајан датум и јавним догађајима које иницира и организује Редакција за историографију, уз подршку читавог колектива РТС-а.

 

Уредница Редакције за историографију, ауторка чувеног "Трезора" и вишегодишња иницијаторка обележавања Светског дана телевизије у РТС-у Бојана Андрић каже да ће се у 12 часова и 5 минута сусрести две генерације - пионири Телевизије РТС-а и младе наде, искуство и нова енергија.

"Баш као и у кратком филму, који су припремиле наше младе колеге, запослени путем пројекта 'Тражимо сто младих стручњака за 21. век'. Наши гости ће у холу Таковске 10 видети и чути како о почецима телевизије и најлепшим сећањима говоре ветерани: популарни Каменко Катић, сниматељ чувене "Коцкице" Никола Ђурашковић, редитељ Здравко Шотра (који је у телевизији од најранијих дана), прва жена телевизијски сценограф у нас Дора Душановић, техничко вођство инжењер Мира Величковић и видео миксер Живојин Лалић", објашњава  Бојана Андрић.

"Насупрот ветерана, или одмах до њих, стоје млади, који уместо искуства представљају своје жеље, прве резултате и виђење модерног телевизијског доба. Да ли се и у чему слажу, шта коме смета, ко коме дели савете, сазнаћете у филму 'Tелевизично скочно' који ће бити приказан 21. новембра у холу РТС-а", каже Андрићева.

Организација и реализација догађаја: Редакција за историографију и тим младих снага РТС-а, чија имена треба запамтити: Марко Влаховић, Данијел Чавић, Тамара Брчић, Дарка Стојановић, Иван Маринковић, Тамара Барачков, Ђорђе Јанковић, Владимир Радовановић, Немања Вучковић, Адам Митевић, Јована Тирнанић, Милица Митровић.

Светски дан телевизије

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је Светски дан телевизије пре 17 година. Тог дана је у седишту УН одржан први Светски телевизијски форум, где су кључне медијске личности размениле ставове о порасту значаја телевизије за савремено друштво.

Према препорукама УН, Светски дан телевизије обележава се глобалном међусобном разменом програма, са акцентом на теме које подстичу културну размену, промовишу мир, толеранцију, сигурност, душтвени и привредни развој.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси