Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији националних мањина су пристрасни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2013.

Извор: РТВ

Медији националних мањина су пристрасни

Медији националних мањина изразито су пристрасни када говоре о сопственој заједници, резултат је истраживачког пројекта "Мањине и медији на западном Балкану", који је имао задатак да детектује и опише основне проблеме у функционисању тих медија.

Књига "Слобода, приступ, маргинализација", настала као резултат истраживања, сведочи о томе да су мултикултурализам и интеркултурална сарадња занемарени у медијском извештавању, што може да утиче и на стварни однос међу националним заједницама.

"Ви просто игноришете чињеницу да живите заједно са другим заједницама, што ствара наравно проблем и у обичној комуникацији тих заједница у Војводини и Србији. Ви не можете говорити о кохезији у друштву ако говорите искључиво о својој заједници", изјавио је за РТВ новинар Норберт Шинкович, један од чланова истраживачког тима који је сачионио анализу.

Анализа је показала и да се новинари претежно баве темама из области културе, чиме се ствара утисак да се мањински живот своди на традицију, плес и музику, док су људска и мањинска права, образовање и употреба језика врло мало заступљени.

"Укупно посматрано, Радио-телевизија Војводине је задржала добар стандард и можемо рећи да, када је јавни сервис Војводине у питању, он најпре представља модел добре праксе и шире од Балкана, а не само на Балкану", рекла је за РТВ професорка Дубравка Валић Недељковић, која је такође била део истраживачког тима.

Истраживачи препоручују да се дефинишу обавезе националних савета и тако обезбеди независност медија од политичких центара моћи, да се подмладе и професионализују редакције и да се активније користе фондови који стоје на располагању, како би се остварио јавни инетерс свих националних заједница.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси