Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Европски суд за људска права осудио Русију због проглашавања „страних агената“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2024.

Извор: Бета, АФП, Н1

Европски суд за људска права осудио Русију због проглашавања „страних агената“

Европски суд за људска права, теко Савета Европе, је осудио Русију због закона о „страним агентима“ из 2012. године, пресудивши да је „произвољан“ и да ствара „атмосферу неповерења“.

Суду се обратило 107 невладиних организација, медија и припадника руског цивилног друштва које је погодио тај закон.

Суд је указао да тај закон „стигматизује, обмањује и примењује се на превише опсежан и непредвидив начин“.

Суд сматра да је циљ закона да „казни и застраши, а не да одговори на наводну потребу за транспарентношц́у или легитимним императивом националне безбедности“.

Закључило је да су тим законом физичким лицима која су поднела тужбу, повређене слободе изражавања, удруживања и права на поштовање приватног и породичног живота.

Русија је у марту 2022. искључена из Савета Европе због инвазије на Украјину, али одлуке Европског суда за људска права који је у оквиру Савета, и даље важе за њу за ствари које су се догодиле пре тога.

Међу десетинама пријављених „страних агената“ су организације Међународни Меморијал и Меморијал центар за људска права, Радио Слободна Европа, новинари, бранитељи људских права, еколошки активисти и посматрачи избора.

Они су критиковали тај закон јер их приморава да се региструју као „страни агенти“, а последице су инспекције, казне и ограничења активности.

„Захтеви за откривање података ‘страних агената’ временом су проширени тако да се примењују и на налоге друштвених медија, веб-сајтове и коначно на сву комуникацију, укључујуц́и чак и судске документе“, навео је Суд.

Подносиоци представке су указали на знатан финансијски и административни терет наметнут тим законом, што је довело до распуштања невладиних организација, укључујуц́и Међународни Меморијал и Центар за људска права Меморијал.

Суд се позвао на „очигледно несразмерне санкције, укључујуц́и произвољне новчане казне или чак распуштање“ организација сматрајући да „таква ограничења имају застрашујуц́и ефекат на јавни дискурс и грађански ангажман“.

Тиме се „ствара атмосфера сумње и неповерења према независним гласовима и поткопавају сами темељи демократског друштва“, наводи Суд.

Свих 107 подносилаца представке је тврдило да је тај закон део систематске кампање против организација за људска права и медија који критикују владу.

Суд је даље утврдио да је правни режим „постао знатно рестриктивнији од 2012. године, утичуц́и на много вец́и број невладиних организација, медија и појединаца и удаљавајуц́и се од стандарда Конвенције Савета Европе о људским правима“.

Суд је и раније разматрао руски закон о „страним агентима“ на захтев 73 руске невладине организације, укључујуц́и Меморијал, главну организацију која брани слободе у Русији.

У пресуди из јуна 2022. године, европске судије су једногласно одлучиле да је руски закон из 2012. прекршио одредбе Европске конвенције о људским правима које се односе на слободу изражавања и слободу окупљања и удруживања.

Суд је нагласио да тај закон намец́е НВО „ванредне захтеве у погледу ревизије, декларисања и објављивања и ризик од великих новчаних казни“ и да „није неопходан у демократском друштву“.

Европски суд за људска права је одговоран за примену Европске конвенције за заштиту људских права у 46 држава-потписница.

Доњи дом руског парламента, Дума, прихватио је 2022. године неколико измена којима се наводи и да Русија више не примењује одлуке Европског суда за људска права донете пошто је искључена из Савета Европе.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси