Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кампања #CheckitFirst: Почела са радом платформа за помоћ новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2024.

Извор: ФоНет/Н1

Кампања #CheckitFirst: Почела са радом платформа за помоћ новинарима

Организација ARTICLE 19 саопштила је да је, у склопу кампање #CheckitFirst, почела са радом платформа ДАЛИЛ Западни Балкан, подржана вештачком интелигенцијом, која је осмишљена да помогне новинарима у провери великих количина информација и унапреди одговорно и етичко извештавање.

Новинарима је на располагању платформа која нуди проверу чињеница у реалном времену, тренутну анализу садржаја и хронолошку претрагу, а те функције омогућавају верификацију вести из различитих извора, пружајући новинарима кључну подршку у њиховом раду.

Пружајући новинарима могућност да провере чињенице из више извора пре него што информације буду објављене, ДАЛИЛ Западни Балкан доприноси креирању темељито истражених прича, чиме се јача поверење између медијских кућа и њихове публике, наводи се у саопштењу.

Платформа могућава верификацију информација из извора вести на Западном Балкану у стварном времену, компатибилна је са босанским, српским, хрватским и црногорским језиком, једноставна је за употребу, чак и за кориснике с минималним техничким знањем, омогућава проверу слика и видеа, обрнуто претраживање слика и анализу метаподатака.

Платформа ДАЛИЛ Западни Балкан је део ЕУ пројекта “Борба против дезинформација на Западном Балкану” и функционише као пилот пројекат у региону уз техничку подршку Нетфорк агенције и Siren Analytics.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси