Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стална радна група за безбедност новинара одржала трећи редован годишњи састанак на коме је разматрана безбедност медијских радника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2024.

Извор: СРГ, Јавни сервис

Стална радна група за безбедност новинара одржала трећи редован годишњи састанак на коме је разматрана безбедност медијских радника

Стална радна група за безбедност новинара (СРГ) одржала је 22. октобра у Београду редован тромесечни састанак, трећи у овој години, на коме су разматрани безбедносни изазови са којима су се медијски професионалци суочавали у периоду од јула до септембра, као и у првој половини 2024. године.

Представници тужилаштва су информисали чланове СРГ да је у трећем кварталу (јул-септембар) 2024. године формирано девет нових предмета везаних за безбедност новинара и то: пет у јулу, један у августу и три у септембру. Осам од ових девет предмета формирано је пред Посебним тужилаштвом за високо-технолошки криминал (ВТК) за претње упућене путем интернета и друштвених мрежа. 

Од почетка 2024. године, у свим јавним тужилаштвима у Србији формирано је укупно 44 предмета на штету новинара. Током 2023. године тужилаштво је формирало 76 предмета, а у 2022. и 2021. по 87.

Од 39 појединачних новинара који су били жртве напада током ове године, 17 је мушког (43,6%), а 22 женског пола (56,4%). Представници тужилаштва су обавестили присутне да су радили анализу овог податка и да није утврђено да природа напада на новинарке има везе са њиховим полом. Иначе, ово је прва година од успостављања базе података тужилаштва 2016. године да је проценат напада на новинарке већи од напада на новинаре.

Када је реч о решеним случајевима, до краја септембра ове године донета је првостепена или коначна одлука у 10 случајева (22,7%) од којих: једна осуђујућа пресуда, шест службених белешки да нема места покретању кривичног поступка и у три случаја су кривичне пријаве одбачене. Преостала 32 предмета су у различитим истражним и доказним фазама.

Поред тога, чланови СРГ су разменили мишљења о могућностима унапређења кривично-правне заштите новинара кроз потенцијалне измене Кривичног законика, о чему је јавна расправа у току и траје до 31. октобра. У наредним данима представници новинарских и медијских удружења која учествују у раду СРГ покушаће да синхронизују своје ставове и предложе одређена законска решења која би могла да побољшају постојећу правну заштиту новинара.

На крају, СРГ је разматрала и предлог Министарства за телекомуникације и информисање да се њихов представник укључи у рад овог тела. Након темељне дискусије донета је одлука да није могуће изаћи у сусрет овој иницијативи с обзиром да на основу оснивачког акта СРГ (а то је Споразум о сарадњи и мерама за унапређење безбедности новинара потписан 2016. године) само потписници овог документа имају легитимитет за учешће у њеном раду. Поред тога, закључено је и да се СРГ бави безбедношћу новинара искључиво из угла њихове кривично-правне заштите, што је област у којој ово министарство нема надлежности. 

СРГ, која је основана у јануару 2017. године, чине представници Врховног јавног тужилаштва (ВЈТ), Министарства унутрашњих послова Републике Србије (МУП), Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС), Независног удружења новинара Војводине (НДНВ), Асоцијације медија (АМ), Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ), Асоцијације онлајн медија (АОМ), као и Мисије ОЕБС-а у Србији у статусу посматрача.

Следећи редован састанак СРГ биће одржан у другој половини децембра.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси