Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Н1: Телеком обавестио македонску антимонополску комисију да купује Мондо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Н1: Телеком обавестио македонску антимонополску комисију да купује Мондо

Сада већ нема сумње – Телеком Србија недвосмислено планира да купи Мондо у власништву Игора Жежеља. Тај план предочен је македонској антимонополској комисији, од које Телеком мора да добије дозволу за ову куповину, пошто у власништву има фирму која послује и на тржишту Северне Македоније. Мондо ИНЦ је, подсетимо, између осталог и издавач дневног листа Кури, пише Н1.

Српски државни телеоператор је крајем јула  поднео македонској Комисији за заштиту конкуренције извештај о концентрацији у вези са „стицањем индивидуалне контроле од стране Телекома Србија над друштвом Мондо ИНЦ Влајковиц́ева 8, Београд“.

Македонска Комисија у свом обавештењу подсећа да је Телеком Србија оператор за електронске комуникационе услуге и мреже, регистрован за кабловске телекомуникације, „а од услуга које пружа издваја услуге фиксне и мобилне телефоније, интернет и мултимедијалне услуге на територији Републике Србије“.

„Телеком Србија има једно повезано правно лице на територији Републике Северне Македоније – Предузец́е за трговину и услуге МТЕЛ ДООЕЛ Скопље, регистровано за делатност жичаних телекомуникација, односно за пружање следец́их услуга: јавна радио-комуникациона мрежа, широкопојасни приступ интернету, интероператорске услуге, јавно доступне телефонске услуге у јавној мобилној комуникационој мрежи, емитовање услуга телевизијског програма, сателита“, навела је Комисија.

За Мондо ИНЦ се наводи да је регистровани пружалац медијских услуга, „који производи и дистрибуира медијске садржаје преко три различита канала (ТВ, штампане новине и дигиталне веб странице)“, а пружа и услуге оглашавања и управљања интернет порталима.

Мондо ИНЦ нема повезаних правних лица на територији Републике Северне Македоније, констатује Комисија.

Ова концентрација власништва односиће се, према предлогу Телекома као подносиоца – на тржиште за производњу и емитовање ТВ програма на територији Северне Македоније.

На основу претходног испитивања, Комисија је утврдила да предметна концентрација може потпадати под одредбе Закона о заштити конкуренције и позвала све заинтересоване да јој доставе коментаре и мишљења о овој концентрацији – за шта је рок истекао у августу.

Обавештење македонске Комисије за заштиту конкуренције прочитајте ОВДЕ.

Нове обвезнице Телекома  

Телеком Србија обелоданио је ове недеље да планира нову емисију обвезница, овај пут – за страно тржиште, што представља ново задуживање компаније.

Наиме, Телекому за годину дана на наплату доспева велики дуг – укупно 23,5 милијарди динара, што је око 200 милона евра. Реч је о дугу по такозваним корпоративним обвезницама које је ово државно предузеће емитовало и продало у септембру 2020.

Одлуку о новој емисији обвезница, овај пут за међународно тржиште (еврообвезнице), донеће Скупштина акционара на ванредној седници заказаној за 14. октобар.

 

Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је у уторак за Тањуг да се средства која би се потенцијално прикупила на тај начин не би користила за ново задуживање „јер то Телекому није потребно, већ за паметно рефинансирање постојећих дугова, како би се Телеком даље убрзано развијао“.

Шта Мондо ИНЦ има у власништву

 

У оквиру Wирелесс Медиа групе Игора Жежеља, којој припада и Мондо ИНЦ, у протеклом периоду бележи се више „препакивања“ власништва.

Једно од последњих у низу је издвајање посебног привредног друштва из Монда ИНЦ – оснивање сестринске фирме Мондо Адриатиц.

„Уписује се у Регистар привредних субјеката статусна промена издвајања уз оснивање друштва: Привредно друштво за обезбеђивање права и дистрибуцију аудио-визуелних производа Мондо ИНЦ д.о.о. Београд као друштва преносиоца и привредног друштва Мондо Адриатиц д.о.о. Београд као друштва стицаоца које настаје услед статусне промене“, наводи се у Агенцији за привредне регистре.

Мондо Адриатиц је основан 5. септембра ове године, са 100 динара оснивачког капитала и регистрован је за делатност „управљање економским субјектом“.

Седиште је на београдској адреси Влајковићева 6А, у непосредном комшилуку сестринске фирме Мондо ИНЦ (Влајковићева 8).

Једини власник предузећа Мондо ИНЦ и Мондо Адриатиц је WМГ Медиа д.о.о.

Данас Мондо ИНЦ у стопроцентном власништву има два предузећа: Фирефлy продуцтион (регистрован за производњу кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма) и Мондо трговина огл.

Нека предузећа из Wирелесс групе су претходно припојена Монду Инц и потом угашена (попут Адриа Медиа Магазина).

Мондо ИНЦ је регистрован као издавач дневног листа Курир и власник ТВ Курира.

Уговор Телекома и Wireless медије 

Подсетимо, Телеком Србија је, у октобру 2018, склопио уговор са фирмом Wирелесс Медиа (тада стопроцентним власником Монда), о инвестирању 37,9 милиона евра у развој и стварање интегрисаног дигиталног медија Мондо.

Тај уговор предвиђао је да државни телеоператор након истека пет година има право откупа власничког удела у Монду Инц, који издаје дневни лист Курир.

У међувремену су, у октобру 2023, усвојени измењени медијски закони, који државном телеоператору омогућавају да буде власник медија. Ти прописи су усвојени десетак дана по истеку петогодишњег рока по поменутом уговору. 

Затим, Мондо је са Wирелесс медије пребачен у власништво фирме WMG Media (u okviru Wireless Media Grupe Igora Žeželja – WMG),а првобитна мајка-фирма (Wирелесс Медиа) је променила име и није више део Жежељеве групације (под истим матичним бројем та фирма сада носи назив Смарт Вентурес д.о.о. и у власништву је физичког лица, неповезаног са WМГ).

Детаљније о променама у власништву фирми у оквиру WМГ, као и шта стоји у завршним рачунима, читајте у нашем тексту ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси