Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ФРЕГ: Фриленсери су посебно угрожени у медијском суставу под сталним притиском
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2024.

Извор: Синдикат новинара Хрватске

ФРЕГ: Фриленсери су посебно угрожени у медијском суставу под сталним притиском

Експертна група за фриленсере Европске федерације новинара објавила је отворено писмо у којем износе приоритете рада ФРЕГ-а (Freelancers Expert Group).

Супредсједатељице ФРЕГ-а, Renske Heddema (Низоземски синдикат новинара – НВЈ) и Oddrun Mitbø (Norveški sindikat novinara – NJ) у писму истичу како је слобода медија кључна за све демократије.

Ова слобода је сада под све већим притиском у Европи. Неколико развоја догађаја наглашава пријетње за новинаре, посебно фриленсере, који се често истичу својом особном храброшћу. Чланови наше групе редовито судјелују у демонстрацијама позивајући на ослобађање затворених колега.

Недавно ослобађање Џулијана Асанжа показује да се устрајност људи који су се борили за његову слободу, из године у годину, исплатила. Можда је то инспирација која нам свима треба како би вјеровали да сватко од нас има моћ и глас промијенити оно што се чини као суморна будућност.

Ширење лажног садржаја с једне стране и губитак демократских вриједности с друге, само су двије тенденције које пријете нашој професији. Када је ријеч о слободним новинарима, опасност такођер лежи унутар саме индустрије. Међународна спајања и преузимања доводе до све неправеднијег односа снага између слободних новинара и медијских могула, што доводи до драстичног пада цијена рада. 

Брз преглед чланака на нашој ЕФЈ интернетској страници јасно показује да се ситуација креће у погрешном смјеру. Превише новинара у великом је ризику и опасности само зато што раде свој посао. Морају бирати између бијега из своје земље, опасности од година затвора или чак горе, ризика од губитка живота.

Посљедњи Свјетски индекс слободе медија показује да политичари покушавају смањити простор за неовисно новинарство.

Слобода медија на кушњи је захваљујући владајућим странкама у Мађарској, Малти и Грчкој – које су те земље ставиле у три најгоре рангиране земље у ЕУ. Италија је пала за пет мјеста на индексу од прошле године. Босна и Херцеговина, Србија, Албанија и Турска, све кандидаткиње за ЕУ, настављају затварати новинаре и подривају медије путем онлине цензуре и контроле правосуђа. 

Постоји много случајева које треба пратити у многим еуропским земљама, само да наведемо неке:

Српске власти не би требале изручити бјелоруског новинара Андреја Гњота због казнених пријава у Бјелорусији. Многи од наших колега већ су затворени након суђења која немају смисла. Србија би требала одмах ослободити Гњота. 

Чешка - Парламент је управо усвојио закон којим се јавна радиодифузија ставља под контролу државе.

На страници платформе Safety of Journalists  можете видјети информације о 141 новинару и другим медијским дјелатницима који су тренутно у притвору у Еуропи. Морамо наставити подизати свијест о овим случајевима тијеком цијеле године

Позитивна вијест је да се политичко окружење за новинарство побољшало у Пољској (повећање за 10, на 47. мјесто) и Бугарској (повећање за 12, на 59. мјесто) захваљујући новим владама које су више забринуте за право на информирање. Њемачка се придружила десет најбољих земаља на Индексу, побољшавши свој политички показатељ смањењем напада крајње десничарских скупина на новинаре. У Француској (21. мјесто) и Уједињеном Краљевству (23. мјесто) слобода медија није угрожена значајним политичким кршењима.

Дакле, инспирирајмо се овим позитивним примјерима, као што смо инспирирани побједом Јулиана Ассангеа, колико год крхка била. Јер, као што каже наша предсједница ЕФЈ-а, Маја Север: „Асанж је слободан, али САД није одустао од застрашивања новинара.

Желимо вам свима опуштајуће љето. Скупите снагу за наставак борбе за боље увјете за слободне новинаре у слободном еуропском медијском окружењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси