Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарке све више мета лажних снимака креираних помоћу вештачке интелигенције, међу њима и порнографских
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2024.

Аутор: Даница Николић Извор: Цензоловка

Новинарке све више мета лажних снимака креираних помоћу вештачке интелигенције, међу њима и порнографских

Док је истраживала онлајн злостављање жена уз помоћ дипфејк снимака и фотографија, новинарка Кејти Њуман открила да је неко уз помоћ вештачке интелигенције направио порно снимак је са њеним ликом. * Повећана је употреба дипфејк технологије како би се понизиле и ућуткале новинарке, открива Коалиција за жене у новинарству. - * У Србији дипфејк порнографија није забрањена законом

Коалиција за жене у новинарству (КЖН), међународна организација која се бави подршком новинаркама, забележила је само у прва четири месеца 2024. седам дипфејк снимака чије су жртве новинарке, колико их је било током целе прошле године.

За два од седам снимака користили су дипфејк порнографију. На једном је била Кејти Њуман, водитељка и уредница истраживачког програма на британском Channel 4 News.

„Навикла сам да гледам узнемирујуће снимке и након што сам више пута била на мети онлајн тролова, сматрам да сам прилично отпорна”, пише Њуман о томе како је пронашла дипфејк порнографске видео снимке о себи на интернету.

„Зато сам мислила да ме суочавање са сопственим дипфејком неће претерано узнемирити. Истина је била донекле другачија.”

„Моје лице на нечијем голом телу“

Њуман је открила порнографски видео направљен уз помоћ вештачке интелигенције док су њен тим и она истраживали нападе на политичаре и познате личности.

„Прегледала сам сваки кадар. То је моје лице додато на нечије голо тело. Брзо је постало узнемирујуће”, истиче Њуман за Глас Америке.

Истраживачки тим Channel 4 News имао је за циљ да истражи размере и последице дипфејк злостављања и потенцијалне мере против тога. Њихово истраживање је показало колико је овај проблем велики. Открили су да је такав садржај за три месеца готово 100 милиона пута прегледан на пет популарних сајтова. Око 4.000 јавних личности је приказано на овим манипулативним видео снимцима, укључујући и саму Њуман.

Њуман је открила порнографски сајт који је хостовао дипфејк видео о њој. Каже да нису успели да установе ко је тај видео направио и профитирао од његовог приказивања.

Шта је дипфејк

Дипфејк настаје када технологија научи како да опонаша некога. Користи вештачку интелигенцију да потпуно замени нечије лице или га у довољној мери измени да друге може да доведе у заблуду.

Дипфејк порнографија је облик злостављања и злоупотребе фотографија или снимака који се вештачком интелигенцијом мењају и претварају у сексуално експлицитне садржаје. Најчешће мете су жене.

Тренд повезан са екстремно десничарским групама

Коалиција за жене у новинарству открила је забрињавајући тренд да је значајан део случајева коришћења дипфејк технологије за ширење дезинформација и лажне порнографије, повезан са екстремно десничарским, популистичким и фашистичким групама и политичким партијама.

Ове групе намерно користе дипфејк технологију као део ширих стратегија за застрашивање, дискредитацију и ућуткивање противника, посебно циљајући жене и маргинализоване заједнице.

Главна уредница Коалиције Инге Снип сматра да повећање напада уз помоћ дипфејк технологије на новинарке представља озбиљан проблем који захтева хитне и свеобухватне мере. Каже да је ова организација одлучна у борби против ових злонамерних покушаја да се жене у новинарству ућуткају и дискредитују уз помоћ технолошки софистицираних средстава.

„Ови напади нису дигиталне шале, они су креирани да подривају професионални интегритет и лично достојанство новинарки. Психолошки терет оваквог циљаног узнемиравања је огроман, често доводи до аутоцензуре и повлачења из јавности. Ово не само да утишава новинарке, већ слаби слободно и независно новинарство.”

Законски напори у борби против дипфејка у Србији – непостојећи

У Уједињеном Краљевству је 2023. донет Закон о безбедности на интернету: забрањује дељење експлицитног дипфејк садржаја који изазива узнемиреност, али не обухвата стварање дипфејкова који нису порнографски. Њихови закони криминализују креирање и дистрибуцију сексуално експлицитних дипфејк видеа без пристанка.

Предлаже се допуна Закона о кривичном поступку која би предвиђала неограничене новчане казне и потенцијални затвор за починиоце, без обзира на то да ли су слике подељене на интернету.

У Холандији је суд у Амстердаму осудио 39-годишњег мушкарца из Амерсфорта на условни друштвено корисни рад од 180 сати због креирања и дељења дипфејк порнографског видеа са ТВ водитељком и новинарком Велмоед Сејтсмом.

У Хрватској је 2021. године у Кривични закон уведено кривично дело „злоупотреба сексуално експлицитног садржаја”. Црна Гора је прошле године увела посебно кривично дело за злоупотребу туђег снимка, фотографије, портрета, аудио записа или фајла са сексуално експлицитним садржајем.

У Србији не постоје слични закони, иако је дипфејк све присутнији.

Коалиција за жене у новинарству изражава забринутост због неефикасности таквих закона, с обзиром на глобалну природу интернета.

Технолошке компаније и платформе морају сносити одговорност за алате које пружају и садржај који хостују.

„Политике против дипфејк садржаја морају бити чврсте и доследно спровођене. Ове компаније имају одговорност да спрече злоупотребу својих технологија и заштите појединце”, каже Инге Снип.

Дипфејк порнографија у србији није забрањена законом

Истраживање новинарке БИРН-а Анђеле Миливојевић показало је да су на Телеграму тренутно активне десетине страница и ботова који омогућавају било коме да користи вештачку интелигенцију како би уклонио одећу са фотографије са само неколико кликова.

У истраживању се износи случај Адријане Петковић, која је пријавила дипфејк порнографски снимак полицији. Након две недеље добила је одговор да ће упозорити администраторе Телеграм групе, као да ништа више од тога не могу да ураде јер није уцењивана тим снимком.

У Србији ова пракса није експлицитно забрањена законом и женама попут Адријане Петковић не преостаје много тога, осим да поднесу приватну тужбу уколико сазнају ко је починилац.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси