Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Георгиев: Вучић је наручилац спотова против независних медија, имам доказе за то
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2023.

Аутор: М. Ж. Извор: Н1

Георгиев: Вучић је наручилац спотова против независних медија, имам доказе за то

"Александар Вучић је наручилац спотова против независних новинара и медија и за то имам доказе", каже за Н1 директор вести на телевизији Нова С Слободан Георгиев.

"Не мислим да је он то монтирао, али је он наручио", уверава.

На друштвеним мрежама појавио се још један спот против новинара Н1 и Нове С, али и других медија, у коме се овог пута каже да је њихов задатак „да сатру српску културу и православље у Србији”. Приказујући фотографије садашњих и бивших новинара и уредника Н1, Нове С, Данаса и Инсајдера, међу којима и Георгиева, у споту се наводи да су они „мрачан свет медија Н1 и Нова”. У споту се ти медији оптужују да су „инкарнација антисрпске пропаганде”, а да је „њихова зла намера да затру српски идентитет, културу, традицију и веру”. У споту се наводи да се све то, наводно, финансира страним новцем.

„За све те видее власт ће рећи – немамо појма ко је то. Ја сам имао 2019. године ту ситуацију, кад сам био једини актер таквог уратка, занимљиво је да власт каже исто – немају везе, пријави се случај, тужилаштво као нешто ради и – никад не дођемо до ишода“, казао је Георгиев у Новом дану на Н1.

За спотове у којима се таргетирају новинари који нису по вољи владајуће странке, Георгиев каже да је наручилац управо – Александар Вучић.

„Мислим да је ав наручилац тих ствари, не мислим да је он то монтирао, али је он наручио… И ја за то имам доказе. Имао сам један случај 2015. године, гомилу тих бот напада на друштвеним мрежама, и када су ти напади постали претње, у смислу – ‘убиј, закољи’, ја сам морао да реагујем. Назвао сам тада Вучића који је био тада председник Владе, рекао сам да га зовем као председника странке, објаснио сам ситуацију, он је рекао да не зна ниста о томе, да ће да пита Владанку, и ти напади су онда престали, једно шест месеци“, изјавио је гост Н1.

Георгиев је уверен да аутори спотова нису „слободни стрелци“.

„Не, то је део њиховог ПР тима да руши наш кредибилитет. А тужилачке истраге се никад не заврше. Ја сам после видеа 2019. године ишао да дајем изјаве, па су ме премештали у разна одељења, на крају су ме само обавестили писмом да је истрага завршена“, прича.

У једном свом твиту након изласка спота, Георгиев каже да „Марко ради по Ациним упутствима“.

„Разумели су они који прате ту безбедносну заједницу, Марко је један од људи из УДБА који је задужен да покрива тај део који се тиче друштвених мрежа, Марко Парезановић се зове. Он је човек који је докторирао на тему обојених револуција. Па кад чујете Вучића да прича о томе, знајте да је то дошло из тог ракуса власти. Има ту људи који су се научно бавили тиме како су падали режими 2011. у арапским земљама, па све до Украјине. За све те видее власт ће рећи – немамо појма ко је то“, казао је Георгиев.

Према његовим речима, то за шта се у спотовима оптужују независни медији, попут вођења антисрпске пропаганде, то све ради управо власт.

„Све то што су набројали, то они раде, и то је оно што раде увек, а онда то препишу мени и теби. Они буквално затиру све српско. Тамо где су они кренули тенком, вратили смо се трактором. То је политика Александра Вучића од 1993, кад каже да је ушао у политику“, оценио је.

Увек неки непријатељи

Намера власти је, додаје, да увек тражи неке непријатеље.

„И кад немаш спољне непријатеље, нађи домаћи. Ова власт ће наставити то да ради. А ми треба да радимо свој посао још боље и да притискамо тужилаштво да спроведе истрагу… Они не раде свој посао, а ако не раде, мени то говори да су корумпирани, ако нису нека то докажу“, поручио је Георгиев.

Премијерка Ана Брнабић одбацила је као „манипулацију тајкунских медија“ наводе да су новинари били „закључани“ током недавног представљања програма Дигитална Европа у Београду. Она је за Прву телевизију рекла да новинари „нису били закључани“ и да су „у сваком тренутку“ могли да изађу из сале у којој је представљен тај програм.

„Да народ разуме, био је догађај у Научно-технолошком центу, били су Брнабић, министар Михаило Јовановић, и био је амбасадор Жиофре. Новинари су отишли да раде свој посао, да поставе питања, а не само да снимају њих како се кревеље за којешта. Новинарке Жана Булајић и Емина Ковачевић су биле спречене да поставе питања, пустили су их да они тек кад су ови прошли, то није нормално“, нагласио је Георгиев.

Њега, додаје, не занима „шта каже Брнабић“, већ „шта каже ЕУ“.

„На ово скандалозно понашање Жиофреа и његовог тима. Где су новинари, како нема питања, где има у Европи да нема питања, да дођу на ово и да те снимају само. Не можете ви у томе да учествујете. Како можете ви да подржите тако нешто. Он је чак поменуо тамо да даје неке новце, за шта? Ани Брнабић да нам среди медије? Ево, средила је“, рекао је Георгиев.

Казао је и да не очекује да ће реаговати из Мисије ЕУ.

„За радикале ме не чуди, радили су и горе ствари, и радиће. Не очекујем да ће реаговати из ЕУ, можда ако се појави Борел, можда га питамо ко су људи који раде овде у канцеларији у Београду и које они вредности заступају, с ким они промовишу Европу овде. Амбасадор проведе овде три године, а поверење у ЕУ падне. Па чиме си се ти бавио, шта си радио“, упитао је Георгиев.

„Је л’ и Миротић неки лудак“

Коментаришући писање медија о кошаркашу Николи Миротићу који је због претњи одустао од доласка у Партизан, Георгиев каже да таква ситуација говори о томе у каквој земљи живимо.

Медији пишу да је Миротић потписао уговор са миланском Олимпијом, а реч је о цифри која је 60 одсто нижа од оне коју би добио у Партизану.

„Та објава Миротића, честитог човека коме се ова земља допада, у којој објашњава да не сме да дође овде да игра, говори у каквој земљи живимо. Иако је он Шпанац, помагао је у толико хуманитарних акција, да он буде особа којој ће било ко да прети! Испада да је он лудак, као кад ми новинари кажемо – неко нам прети, а они нам кажу – ви сте лудаци. Па је л’ и Миротић лудак“, упитао је Георгиев.

Све то, закључује, потврђује оно што грађани и опозиција траже већ 13 недеља на протестима, а то је, каже – Србија без насиља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси