Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Велики спин БИРН-а: Зашто су прикрили доказе о сарадњи Данаса и Шарићевог клана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2023.

Аутор: Курир Извор: Курир

Велики спин БИРН-а: Зашто су прикрили доказе о сарадњи Данаса и Шарићевог клана

Текст БИРН-а "Како је Шарић уређивао медије из притворске ћелије: Кола на поклон за заслужне новинаре" огледни је пример непрофесионалног односа према чињеницама, теми и истини.

БИРН је у овом тексту желео да се ухвати укоштац с корупцијом у медијима и спрегом између мафије и медијских радника, али је урадио све погрешно, пристрасно и аматерски, па чак и нехотице наговестио да је и сам део спреге са одређеним интересним групама. Како другачије објаснити чињеницу да је БИРН намерно и очигледно срачунато изостављао неке круцијалне информације које би, да је примењена дужна новинарска пажња, пружиле пуну истину на тему из наслова текста: које су редакције заиста у својим редовима имале корумпиране новинаре, спремне да удовоље интересима Дарка Шарића, а који новинари и редакције нису радили по диктату криминалног клана.

Слика ПДФ стране Блица коју БИРН такође није објавио

Након увида у оптужницу, на којој је базиран текст, јасно је да БИРН није навео све медије који се помињу у оптужници у вези с комуникацијом између чланова Шарићевог клана, а притом су јасно идентификовани. Курир је открио да је у овој причи, грубом интервенцијом БИРН-а, волшебно нестала информација да је дневни лист Данас испоручио Шарићу наручени текст. Наиме, у оптужници се наводи комуникација између Шарићевог клана и чланова редакције Данас, из које се јасно закључује да је клан наручио текст у том листу. Из комуникације произилази да је Шарићу из Данаса најављено да ће текст бити објављен за пет дана, што се, увидом у архиву тог листа, показало као тачно.

Зашто су истраживачи БИРН-а пропустили овај зицер за своју причу? Одговора нема. Редакција БИРН-а ни овога пута није пружила одговоре на питања Курира, између осталог и на ово о изостављању Данаса, који јесте био тема Шарића и његових сарадника у пресретнутој комуникацији.

Такође, вољом БИРН-а од јавности је скривена фотографија, иначе део материјала на којем БИРН базира своју причу, која показује текст Блица у ПДФ формату, дакле новинску страницу која се у том тренутку припрема за штампу. Ту фотографију послао је неку из редакције Шарићевом клану, а текст са те странице сутрадан је заиста објављен у штампаном издању Блица. Занимљиво је да је БИРН читаву информацију о слању ПДФ странице криминалцима хтео да прећути, те се у првој објављеној верзији није ни помињала.

Тек након што је Курир поставио питања о овом пропусту истраживача БИРН-а, на порталу је осванула нова верзија у којој је ипак поменут и овај детаљ, иначе најексплицитнији доказ да је Шарић, захваљујући корумпираним новинарима, увек ишао корак испред оних који су га ловили. Фотографија до данас није објављена, иако је у поседу БИРН-а од почетка рада на овој теми.

Још неки медији су поменути у оптужници, али их БИРН заобилази. Тако се увидом у оптужницу може видети да се у комуникацији спомиње и ТВ Прва, али уредништво БИРН-а ни то није објавило. Ословљавање новинарке надимком "сестра" је још један детаљ из комуникације Шарића и његових сарадника којим је БИРН искреирао димну завесу. Иако сви у новинарским круговима, па тако и БИРН, знају да "сестра" није неко из Курира или Блица, БИРН је овај део приче пренео без додатног објашњења и тако јавност довео у заблуду.

Упадљиво ћутање БИРН-а на сва ова питања Курира наводи на основану сумњу да је неко баш тако хтео да уради: да редакције за које постоје јасне индиције да су имале садржаје наручене директно из Шарићеве притворске ћелије или прескочи у тексту или их стрпа у кош са свим другим медијима и тако створи атмосферу у којој се већина новинара црне хронике криминализује и сумњичи да су сарађивали с мафијом.

Јурили зеца, истерали лисицу

А како је БИРН-у све то пошло за руком? Основна потка текста је нова оптужница против Шарића и, како наводи БИРН, доказни материјал који показује како су до одређених медија стизале информације које је осумњичени слао из притвора користећи апликацију Скај, како су мењани и уређивани наслови и текстови, те какве поклоне су поједини новинари добијали као награду за учешће у дискредитацији сведока-сарадника. Све би ово било у реду да се БИРН није опасно заиграо у прекрајању материјала, чиме је створио замагљену слику и оставио читаоце у заблуди да су све редакције које се помињу у тексту радиле за интересе криминалне групе. Курир није пристао да буде означен као сарадник криминалаца, као медиј који толерише корумпиране новинаре и као редакција којој уређивачку политику диктира мафијашки клан.

Последица овако чврстог става Курира јесте то што се десио својеврсни парадокс. Испало је да је БИРН јурио зеца, а истерао лисицу. И то не својом вољом, већ одлучношћу Курира да истера ствари на чистац. Уместо да детектује и својим пером појури корумпиране новинаре, БИРН је срачунатим бирањем ловине заправо открио своје праве намере и, следом приче о терању зеца, у свом дворишту пронашао - лисицу. Да Курир није инсистирао на поштеном приступу и нефризираној истини, препредени БИРН би јавност заиста надмудрио. Остало би уверење да постоје разлози за сумњу у сваког новинара и у сваку редакцију, по вољи уредништва - у неке више, у неке мање, што је очигледно и био циљ БИРН-а, упркос чињеницама којима је располагао. А у рукама је имао податке који не само да отклањају и најмању сумњу у Курир и још неке медије, већ је држао и чврсте доказе да су у неким редакцијама излазили наручени текстови из Шарићевог табора, али те медије БИРН у свом тексту једноставно не помиње.

Спрега са интересним сферама

У Кодексу новинара Србије једно од првих начела је:

"Могуће дејство објављене информације на медиј или медијског власника не сме да утиче на одлуку о њеном објављивању. Политичка или идеолошка позадина информације не сме да утиче на одлуку о њеном објављивању, чак и уколико је та политичка или идеолошка позадина у супротности с политичким убеђењима новинара, уредника или власника медија."

Да ли у овим релацијама треба тражити разлоге за чудновату новинарску методологију помоћу које је настао овакав текста БИРН-а? Ако се чињенице послажу како треба, неке интересне сфере се могу детектовати. Дакле, БИРН је објавио овакав текст у којем је Курир грубо оклеветан и неутемељеним инсинуацијама увучен у причу о прљавим новинарима који раде за криминални клан Дарка Шарића. Иако смо указивали на чињенице, БИРН се о њих једноставно оглушио и тако послао јасан сигнал да наручилац овакво осмишљеног удара на одређене медије ипак постоји и да примењена селекција података није била случајна. Није било случајно ни оно што је уследило по објављивању текста. Кад су се потрудили да Данас, један од медија у власништву Јунајтед групе Драгана Шолака, учине невидљивим у причи о корумпираним медијима, уредници БИРН-а су пустили текст и тако само креснули шибицу. Распиривање ватре кренуло је по опробаном и толико пута виђеном моделу, па су тако БИРН-ов текст одмах пренели Шолакови медији - најпре портали Н1 и Нова.рс, да би телевизија Н1 накнадно урадила и прилог о тој теми. Шолаков механизам за уништавање конкуренције покренуо је све своје делове, па су, сасвим очекивано, текст пренели и Данас, портал Директно, недељник Време, Црта... који су такође део истог механизма.

Пошто упорно одбија да одговори на питања Курира, БИРН-у и овом приликом упућујемо оно главно: зашто БИРН, ако није био на услузи овом механизму, бежи од питања Курира, исправке грешака и извињења Куриру?

Редакција Курира

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси