Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу усвојио жалбе против сајтова "Блиц" и "Србија данас"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Савет за штампу усвојио жалбе против сајтова "Блиц" и "Србија данас"

Комисија за жалбе Савета за штампу усвојила је жалбе Београдског центра за људска права против сајтова Блица и "Србија данас" због дискриминаторних коментара на Фејсбуку на вест о томе да је возач улетео аутомобилом у мигрантски камп.

Чланица Савета Вида Петровић Шкеро оценила је да порталима треба скренути пажњу да буду осетљиви када је реч о коментарима на осетљива питања, јер допуштањем дискриминаторних коментара настаје "катастрофа у стварању јавног мњења".

Бојан Цвејић рекао је да је немогуће контролисати сваки коментар на Фејсбуку, али да би медији требало да поступају када им се пошаље жалба и да уклоне увредљиви коментар.

Београдски центар упутио је по истом питању и жалбу против портала Курира, али је објашњено да је тај текст уклоњен и да је проблем решен, а да је Комисија добила уверавања да је модератор који није поступио по жалби кажњен.

Комисија је усвојила и жалбу Снежане Милетић против Блица због кршења ауторских права, јер је она написала текст за новосадски портал 021, а Блиц га је преузео у целини без навођења извора, па је накнадно линковао.

Комисија је оценила да накнадно линковање није довољно, а да портал 021 јасно у својим правилима наводи да се искључиво уз дозволу редакције може преузети текст, највише 600 карактера, и да се у врху мора навести извор.

Члан Комисије Златко Чобовић рекао је да је то класичан пример кршења важећег Закона о ауторским правима. Комисија је, поступајући по жалби Новосадске бициклистичке иницијативе против магазина САТ плус, оценила да Кодекс новинара Србије није прекршен.

Иницијатива се жалила на текст у којем се говори о саобраћајним несрећама у којима учествују бициклисти, а жалба се односила на оцене аутора и коришћења термина попут "камиказе".

Редакција САТ плус је у одговору Комисији навела да је писању текста приступила са професионалном пажњом и да су користили податке Агенције за безбедност саобраћаја, а да се израз "камиказе" често користи и да су скренули пажњу свим осталим учесницима да посебно обрате пажњу на бициклисте.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси