Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Нова рунда тужби ХРТ-а против медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

31. 01. 2019.

Извор: ХНД

Нова рунда тужби ХРТ-а против медија

Да Хрватска радиотелевизија (ХРТ) не стаје с трошењем јавног новца, односно новца својих претплатника, на бројне тужбе против новинара и медија који пропитују рад и пословање јавног радиотелевизијског сервиса, свједоче и најновији случајеви.

Због текста „Унаточ упозорењима, ХРТ допушта ревизионизам и искривљавање повијести“ ауторице Зринке Врабец Мојзеш, објављеног 9. листопада 2018. у тједнику Национал, те текста „Легло дволичности на Присављу“ новинара Ладислава Томичића, објављеног 30. рујна 2018. у Новом листу и пренесеном 1. листопада 2018. у Гласу Истре, ХРТ тражи укупно 420 тисућа куна – 220 тисућа од Национала и 200 тисућа од Гласа Истре. Уз то што је Томичићев текст писан након увида у правомоћне судске одлуке на темељу којих је ХРТ изгубио спор, сва бизарност рада оних који покрећу овакве процесе зорно се очитује и у случају тједника Национал.

Због истог текста ХРТ тужи Национал путем два одвјетничка уреда

Због истог текста објављеног у тисканом издању тједника Национал ХРТ је путем два одвјетничка друштва против накладника Национала подигао двије тужбе. Занимљиво, с различитом процјеном штете. Тако је једна тужба десет пута већа од друге. За исти текст због, како се тврди, нанесене „штете угледу и части“, ХРТ у једној тужби тражи 20.000, а у другој чак 200.000 куна. Уз потврду оцјене да на ХРТ-у влада каос, овај парадоксални случај – у којем се потражује накнада наводне штете за исти текст у два одвојена поступка, а закон за њега прописује одбачај тужбе у оној парници која је почела тећи касније, што значи и обвезу тужитеља да плати тиме проузрочене трошкове (поред судских пристојби) – најбоља је илустрација начина на који водство ХРТ-а „одговорно“ располаже јавним новцем.  

Иако је на саборском Одбору за информирање, информатизацију и медије 23. сијечња 2019. главни равнатељ ХРТ-а Казимир Бачић изјавио да ХРТ не тужи новинаре, него „особе“, према засад доступним подацима, водство ХРТ-а поднијело је шест тужби против портала Индеx.хр, пет тужби против Слободне Далмације, три тужбе против 24сата, двије тужбе против Јутарњег листа, по једну против Вечерњег листа, Тпортала, Новог листа и Новости те с најновијима, укупно седам тужби против Национала. Кад се износ тих тужби те оне против Гласа Истре дода зброју свих тужбених захтјева против новинара, медија и својих бивших запосленика, али и против ХНД-а те двоје његових представника, износ који потражује ХРТ пење се на готово два милијуна куна.

ХНД још једном упозорава како је циљ тужби застрашити новинаре и уреднике те спријечити било какво критичко писање о јавном сервису. Зато водство ХРТ-а позивамо да објави колики је укупан износ накнада вањских одвјетничких друштава која заступају ХРТ у процесима против новинара и накладника. Одвјетничка су друштва, наиме, без обзира на исход судских процеса, једини сигурни добитници у поступцима, који се с обзиром на бројност, претварају у правни прогон новинара и накладника. Надзорни одбор ХРТ-а, који одговара за законитост пословања, позивамо да спријечи даљње срамоћење ХРТ-а те да хитно стане на крај обијесном судовању о трошку претплатника.

За Извршни одбор ХНД-а

Хрвоје Зовко, предсједник ХНД-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси