Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД и СНХ оштро осудили шутњу државе о притисцима на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

07. 11. 2018.

Аутор: Хина Извор: ХНД

ХНД и СНХ оштро осудили шутњу државе о притисцима на новинаре

Предсједници Хрватског новинарског друштва (ХНД) и Синдиката новинара Хрватске (СНХ) Хрвоје Зовко и Антон Филић у понедјељак су заједнички оштро осудили најновије притиске на ХНД и новинаре нагласивши да је главни проблем шутња државе на све учесталије пријетње и притиске на новинаре, али и на све јачу девастацију медијске сцене.

"Главни проблем је шутња државе која допушта да се све ово догађа јер након уласка у Еуропску унију држава није показала никакав интерес за положај новинара и новинарске струке. Шутња на силне пријетње, а забиљежили смо педесетак пријетњи и напада на новинаре, јест и судјеловање државе у цијелој тој причи", истакнуо је Зовко.

Додао је да се у многим случајевима против новинара проводи хајка "јер нападачи и они које пријете новинарима пролазе некажњено" па је најавио да ће због неприхватљиве ситуације ХНД алармирати своје међународне партнере и међународну јавност.

Зовко се осврнуо и на прошлотједно судско рјешење о оврси ХНД-а након готово двадесетпетогодишњег спора према којој ХНД у стечајну масу иза једне пропале твртке мора платити око 350.000 еура.

"Ријеч је о, најблаже речено, једној необичној тужби необичног вјеровника и неучинковитости хрватског правосуђа која се прелама на леђима ХНД-а. Користит ћемо сва правна средства да изађемо из те ситуације јер би пропаст ХНД-а у ситуацији када имамо девастирану професију била катастрофална порука", рекао је Зовко истакнувши како ту оврху сматра својеврсним притиском на ХНД, али и на медијску сцену.

Оцијенио је и да је стање на медијској сцени катастрофално, нагласивши како ХРТ као јавни сервис не обавља своју функцију те да му се програм урушава уз истовремене пријетње отказима новинарима и "свима онима који другачије мисле". Зовко је оцијенио и како ни у приватним медијима није пуно боља ситуација, наводећи примјере неких тисканих медија који "користе услуге ПР агенција како би пласирали теме политичких скупина притом занемарујући јавни интерес".

Предсједник СНХ-а Антон Филић забрињавајућим је оцијенио некажњавање напада и пријетњи новинарима истакнувши како то показује да нападачи имају "заштиту неке мафије, правосуђа или неке политике".

Нагласио је и како се притисци на новинаре проводе и на материјалној бази и то на темељу непостојећих колективних уговора, срозавања материјалних права новинара и притиска на синдикалне повјеренике у медијима.

Главна тајница ХНД-а Ema Tarabochia навела је најновије примјере пријетњи и напада на новинаре нагласивши како је највећи проблем њихово непроцесуирање. "Системски је проблем што Државно одвјетништво и полиција не проводе довољно темељите истраге, а случајеви леже у ладицама годинама", истакнула је Tarabochia.

На конференцији за новинаре у загребачком Новинарском дому судјеловао је и новинар Indexa Vojislav Mazzoco који је говорио о пријетњама које је пријавио надлежним институцијама укључујући и пријетњу министра бранитеља Томислава Медведа који му се, како је истакнуо, недавно испричао преко одвјетника.

"Пуно је већи проблем, након пријетње Томислава Медведа, писање различитих опскурних тисковина, медија и портала. Није проблем у Томиславу Медведу, него у 'хијенама' које су након тога прогласиле отворену сезону лова на мене", рекао је Mazzoco.

Као позитиван примјер истакнуо је недавну неправомоћну пресуду којом је особа која му је пријетила увјетно осуђена на казну затвору од шест мјесеци, уз рок кушње од двије године.

"Можда је због тога што дижемо буку и правосуђе одлучило нешто боље реагирати", закључио је Mazzoco.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси