Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Matić: Očekujem da će Tužilaštvo za VTK uspeti da identifikuje sve koji su pod različitim pseudonimima pretili Jeleni Spasić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 09. 2024.

Autor: UNS/ANEM Izvor: ANEM

Matić: Očekujem da će Tužilaštvo za VTK uspeti da identifikuje sve koji su pod različitim pseudonimima pretili Jeleni Spasić

Predsednik upravnog odbora ANEM-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara rekao je da je u proteklih nedelju dana, novinarka Jelena Spasić meta iživljavanja braće Rajić, koji je na društvenim mrežama satanizuju i targetiraju samo zbog toga što je, serijom tekstova, između ostalog, uspela da podstakne odgovorne i na angažovanje za registrovanje i uvođenje dodatnih besplatnih senzora za obolele od dijabetesa, prvenstveno decu.

Matić je podsetio da je Ministarstvo zdravlja prošlog meseca najavilo je da će popularan i kvalitetan senzor koji su mnogi prinuđeni da nabavljaju na crno biti uskoro dostupan u srbiji. Dostupni će, kako je dodao, biti senzori još više proizvođača da građani mogu da biraju, u skladu sa posebnostima pacijenata i odlukama lekara. 

„Besni na ovu inicijativu, Rajići su gnev usmerili prema novinarki koja je tokom svoje karijere dokazala profesionalizam i poštovanje novinarskog kodeksa. Uz to, Jelena je posebno osetljiva na one najteže teme, u kojima je pored profesionalnih znanja i veština, neophodna i empatija, saosećanje, briga, što se retko sreće. Društveno odgovornog, angažovanog novinarstva je sve manje i, očigledno, sve više smeta interesnim grupama“, dodao je on. 

Uznemirujuće poruke, direktna obraćanja silnika, objavljivanje fotografije novinarke koju targetiraju, proizvodi, dodaje Matić, čitavu spiralu napada, i pretnji.

On ističe da je u pitanju novinarka sa ozbiljnom karijerom i reputacijom i dodaje da je ovakvih pretnji sve više.

Malo se primećuje ovih dana da je u pitanju novinarka, sa ozbiljnom karijerom i reputacijom.

„Zastrašujuće poruke koje su pre Jelene dobijale Tamara Skrozza, Ana Lalić, Verica Marinčić, Isidora Kovačević, Ksenija Pavkov, i druge, samo su delimično obuhvaćene istražnim radnjama nadležnih institucija“, naveo je on.

Veći deo, kaže Matić, nije obuhvaćen krivičnim zakonikom i zbog toga je potrebno pronaći mehanizme da se ovi oblici ugrožavanja bezbednosti zaustave odmah čim se pojave. Pretnje i uznemiravanje novinarki, višestruko su, kako dodaje, drastičniji od onih koje dobijaju novinari.

„Raznolikost tih monstruoznosti mnogo više ugrožava bezbednost, i posebno mentalno zdravlje, onih kojima se upućuju, njihovih porodica, kolega. Zbog toga je potrebno što pre menjati i krivični zakonik, ali je potrebna i solidarnost u samoj profesiji, potrebno je da i sami novinari, odnosno mediji, prestanu sa targetiranjem svojih koleginica i kolega, kroz tekstove koji obiluju lažima, uznemirujućim porukama i izjavama“, nastavlja Matić.

Tema sledećeg sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara će, kako dodaje Matić, biti upravo ugrožavanje bezbednosti novinarki.

Matić je dodao da očekuje da će Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal uspeti da identifikuje one koji su pod različitim pseudonimima pretili. „To je najvažnije za prevenciju, da se ne dogodi ono najgore, tj. da iz ovakve toksične atmosfere koju stvaraju ‘braće Rajići i slični’ iz koje nastaju i poruke kao što je ona izvesnog salija_777 ’OVAKVE SPODOBE SPALjIVATI NA LOMAČI PRED CELOM FAMILIJOM’. Lako možemo zamisliti da, sledeći ove poruke, neko može da proceni da je legitimno fizički se obračunati sa koleginicom i drugim koleginicama i kolegama, jer to može da bude logičan sled ovakvih kampanja“, zaključio je Matić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi