Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Priština: Predsednik i članica Upravnog odbora RTK podneli ostavke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 08. 2024.

Izvor: Beta

Priština: Predsednik i članica Upravnog odbora RTK podneli ostavke

Predsednik Upravnog Odbora Radio-televizije Kosova (RTK) Besnik Boljetini i članica ovog odbora Arta Beriša podneli su ostavke na funkcije u najvišem organu ove televizije zbog, kako su rekli, nepreduzimanja mere prema odgovornima za emitovanje teksta bosanskog portala "Slobodna Bosna" na javnom servisu Kosova.

Boljetini je na Fejsbuku napisao da u RTK ne postoji volja da se preduzmu mere protiv odgovornih za ovaj slučaj.

"Nalazi iz izveštaja komisije su bili jasni. Od 9. avgusta, zamenik direktora Adi Krasta, koji obavlja dužnosti direktora, se ne bavi ovim izveštajem. Biti makar jedan dan na čelu javnog emitera je privilegija, ali i odgovornost. I kao što vidite, on nema volje da preduzima mere protiv onih koji su izazvali skandal", napisao je Boljetini na Fejsbuku.

U međuvremenu, Arta Beriša je rekla da je za nju neprihvatljivo da prekršioci profesionalnih standarda "ostaju nekažnjeni prema propisima RTK".

"Izveštaj Komisije RTK je jasan i pokazuje da su u poslednjem slučaju – objavljivanju neproverenog teksta koji je prvo objavio drugi medij – prekršeni profesionalni standardi novinarstva, da stvar bude gora, lagali su odbor. Ovo je za mene nepodnošljivo. Nadam se da se praksa nekažnjivosti neće vratiti u RTK", napisala je ona na svom Fejsbuk nalogu.

U tekstu "Slobodne Bosne", objavljenom u julu, izneta je pretpostavka da su se pojedini mediji u regionu, ali i na Kosovu, potčinili režimu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U tom članku se pominju i dva kosovska portala "Nacionale" i "Periskopi".

Na Kosovu je bilo reagovanja na ovaj tekst, uglavnom zbog činjenice da je RTK emitovao deo teksta, a potom su ga distribuirali pojedini poslanici vladajuće stranke.

Zbog ovog slučaja još 24. jula, 16 nevladinih organizacija i troje aktivista civilnog društva na Kosovu zatražili su ostavku Odbora RTK.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

20.08.

2024.

anonymous [neregistrovani] u 11:35

SRAMOTNA PRIVATIZACIJA

Zašto bi UNS u Srbiji interesovalo što su Albanci podneli ostavke zbog, da ne navodim, teksta iz Slobodne Bosne, g.predsedniče Živojine Rakočeviću?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi