Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan izražava zabrinutost zbog niza optužbi protiv studentkinje i aktivistkinje u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2024.

Autor: Institut za medije i različitosti Izvor: Institut za medije i različotosti

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan izražava zabrinutost zbog niza optužbi protiv studentkinje i aktivistkinje u medijima

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan izrazio je zabrinutost zbog niza optužbi koje je, kako navode, premijer Srbije Miloš Vučević na društvenoj mreži X izneo protiv studentkinje i aktivistkinje Mile Pajić koja je govorila na protestu protiv iskopavanja litijuma u Novom Sadu. U istoj objavi Vučević je, navodi Institut za medije i različitosti targetirao i profesora i novinara Dinka Gruhonjića, protiv koga se već pet meseci vodi medijska kampanja.

Javno obračunavanje premijera jedne države sa pojedincima/kama, posebno mladim aktivistima/kinjama, piše u saopštenju Instituta za medije i različitosti, predstavlja apsolutno nesrazmerno korišćenje kapaciteta, moći i uticaja i može dovesti do stvaranja netrpeljivosti i ugrožavanja njihove fizičke bezbednosti. Ovo je, dodaju oni, ozbiljan udar na slobodu izražavanja ne samo Mile Pajić već i drugih aktivista i aktivistkinja, kao i svih onih koji su se usudili javno da iskažu svoje mišljenje.  

Izjavi premijera prethodilo je targetiranje u pojedinim medijima, uključujući Informer, Alo!, Novosti, B92 i Politiku, gde je označena kaoantisrpska aktivistkinja, dodaju iz Instituta za medije i različitosti. Medijski narativi, kao i oni koje je koristio Vučević, kako dodaju iz ove organizacije, zasnovani su na dezinformacijama, spinovanju i štetnim nacionalističkim narativima.  

Napadi na Milu Pajić samo su jedan od primera javnog targetiranja usmerenog ka aktivistima/kinjama protiv iskopavanja litijuma, zabrinutih za ekološke posledice takvog projekta u delovima naše zemlje, ističu u saopštenju.  

Institut za medije i različitosti apeluje na sve relevantne aktere da se suzdrže od zloupotrebe svojih položaja moći u cilju zastrašivanja ili napadanja građana i građanki koji slobodno izražavaju svoje stavove. Podsećamo medije da o protestima protiv kopanja litijuma izveštavaju poštujući profesionalne standarde. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi