Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  IFJ i EFJ: Klevete provladinih medija protiv Tamare Skroze
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2024.

Izvor: IFJ i EFJ; prevod UNS

IFJ i EFJ: Klevete provladinih medija protiv Tamare Skroze

Novinarka FoNeta Tamara Skroza je od 29. jula 2024. podvrgnuta koordinisanoj kampanji klevete od strane medija blisko povezanih sa Vladom Srbije. Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) pridružuju se svojim članicama u Srbiji (NUNS, UNS), u solidarnosti sa Skrozom i osudi ovih metoda blaćenja u cilju javnog diskreditovanja novinara lažnim informacijama.

Članci su se prvi put pojavili na portalima informer.rs i novosti.rs 29. jula, a zatim je usledilo širenje u udarnim vestima na Televiziji Pink i drugim medijima bliskim vlasti.

Tamara Skroza je lažno optužena da je u emisiji „Da sam ja neko“ na TV N1 izjavila da je „predsednik Vučić trebalo da bude ubijen u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine“, izjavu koju nikada nije dala.

NUNS je pojasnio da je njen stvarni komentar, koji se odnosi na masovne demonstracije u Beogradu 5. oktobra 2000. godine, izvučen iz konteksta i da nije pominjao predsednika Aleksandra Vučića niti bilo kakav poziv na nasilje.

Ova kampanja je jasan primer pritiska koji se vrši na nezavisne novinare i medije u Srbiji, koji ima za cilj stvaranje klime nesigurnosti i autocenzure.

Ovo nije prvi put da se Tamara Skroza suočava sa ovakvim napadima. Isti medij, Televizija Pink, 2018. godine, nju i nekoliko kolega je na sličan način optužio za zaveru protiv premijera Vučića.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija osudilo je 31. jula „sve veću učestalost ispoljavanja govora mržnje i otvorenih poziva na nasilje i/ili čak ubistvo neistomišljenika koji ispunjavaju naš javni prostor“, a novinarka Tamara Skroza je navedena kao najbolji primer.

„Ova vrsta klevetanja, ne samo Tamare Skroze, već i svih slobodoumnih ljudi u Srbiji, nažalost nije nova, a njen scenario i rukopis su veoma dobro poznati. Oni ostavljaju trag na našim kolegama, ali ako se nadaju da će ih ućutkati, to se neće desiti“, rekla je Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Ona je istakla da „ono što nas je ovoga puta posebno zabrinulo, zbunilo i iznenadilo je saopštenje našeg ministra, koji je, umesto da preduzme mere protiv medija zbog kršenja zakona, prećutno branio ove medije i napao koleginicu Skrozu, optužujući je za govor mržnje“,

„Reakcija Ministarstva informisanja i telekomunikacija svedoči o alarmantnom stanju slobode štampe u Srbiji. Priključujući se kampanji tabloida, Dejan Ristić otvara put daljem progonu novinarke Skroze“, izjavio je generalni sekretar IFJ Entoni Belanger.

„Kampanje klevete i neosnovane optužbe su opasna sredstva koja se koriste za utišavanje kritičnih glasova. Pridružujemo se SafeJournalists mreži u pozivu nadležnima da odmah deluju kako bi zaštitili slobodu medija u Srbiji i stavili tačku na ovu toksičnu kulturu straha i zastrašivanja“, izjavila je predsednica EFJ-a Maja Sever.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi