Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Treća tužba oslobođenog za ubistvo protiv Fondacije Slavko Ćuruvija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2024.

Autor: Radio Slobodna Evropa Izvor: Radio Slobodna Evropa

Treća tužba oslobođenog za ubistvo protiv Fondacije Slavko Ćuruvija

Ratko Romić, jedan od ranije optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio je Slavko Ćuruvija fondaciju zbog saopštenja u kom je izraženo neslaganje sa presudom Apelacionog suda u postupku za ubistvo tog novinara, saopštila je 15. jula fondacija

Ovo je, prema navodima fondacije, treća po redu tužba oslobođenih za ubistvo Ćuruvije nakon što su tužbe prethodno podneli Miroslav Kurak i Milan Radonjić, pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti (DB).

"Zbog 'povrede časti i ugleda', i Ratko Romić od Fondacije traži odštetu od 500.000 dinara. Iste odštete u tužbama zbog reakcije na presudu traže i Radonjić i Kurak", navodi se u saopštenju fondacije.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je u junu izrazilo protest zbog toga što su Milan Radonjić i Miroslav Kurak, koje je Apelacioni sud početkom 2024. oslobodio optužbi za ubistvo Slavka Ćuruvije, podneli tužbe protiv fondacije koja nosi ime ubijenog novinara.

UNS je u saopštenju ocenio da novinarska i medijska zajednica "imaju pravo" da budu nezadovoljni presudom Apelacionog suda u slučaju optuženih za ubistvo Ćuruvije i da izraze neslaganje sa postupanjem države i suda u tom slučaju.

Vlasnik lista "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živeo.

Suđenje za ubistvo je počelo u junu 2015, sedamnaest godina od ubistva.

Specijalni sud u Beogradu proglasio je 2019. krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo, a sud je naveo da je neposredni izvršilac ubistva NN lice.

Tom presudom su na po 30 godina zatvora osuđeni šef Državne bezbednosti (DB) u vreme vlasti Slobodana Miloševića Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić. Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina.

Apelacioni sud je, međutim, tu presudu ukinuo u septembru 2020. jer je Specijalni sud, kako se navodi, presudom prekoračio optužbu i uvođenjem NN lica kao neposrednog izvršioca ubistva izmenio činjenično stanje opisano u optužnici.

U ponovljenom postupku Specijalni sud je u decembru 2021. doneo presudu kojom su potvrđene kazne iz prvog postupka, ali je tri godine kasnije, u februaru 2024. Apelacioni sud u Beogradu oslobodio optužbi četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti.

To je izazvalo brojne reakcije kako domaćih tako i inostranih medijskih udruženja i javnosti u Srbiji.

Tokom poslednje tri decenije, u Srbiji je ubijeno troje novinara i nijedan slučaj nije razrešen.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi