Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministarstvo informisanja i REM pokrenuli postupke protiv KTV zbog izjava Srđana Škora o Danilu Vučiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 07. 2024.

Autor: Danica Đokić Izvor: Cenzolovka

Ministarstvo informisanja i REM pokrenuli postupke protiv KTV zbog izjava Srđana Škora o Danilu Vučiću

Pošto je vrh države pokrenuo medijsku kampanju, a tužilaštvo ekspresno otvorilo istragu o tome da li u izjavama novinara Srđana Škora za KTV Zrenjanin ima elemenata krivičnog dela, uključili su se i REM i Ministarstvo informisanja postupcima protiv ove televizije. Vlasnik KTV Danijel Radić to ocenjuje kao još jedan vid napada.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenulo je postupak protiv KTV Zrenjanin zbog izjava novinara Srđana Škora o Danilu Vučiću, sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Odluka o pokretanju postupka doneta je juče, po službenoj dužnosti, na vanrednoj sednici, potvrdio je za Cenzolovku zamenik predsednice Saveta REM-a Milorad Vukašinović.

REM ima zakonski rok od osam dana da obavesti KTV o postupku i od njenog predstavnika traži izjašnjavanje.

U četiri ujutro postupak pokrenulo i Ministarstvo informisanja

– O postupku REM-a još uvek nismo obavešteni, ali je Ministarstvo informisanja protiv KTV pokrenulo proceduru i zahteva od nas izjašnjenje, kaže za Cenzolovku Danijel Radić, vlasnik ove televizije iz Zrenjanina.

Radić navodi da je juče u četiri sata ujutro dobio dva dopisa Ministarstva informisanja i telekomunikacija pod istim delovodnim brojem, ali sa različitim sadržajem.

„U jednom dopisu traže da se izjasnim u roku od dva, a u drugom od pet dana, tako da mi nije najjasnije koji je zakonski rok za izjašnjavanje. Po Zakonu o upravnom postupku je 30 dana.”

Ministarstvo informisanja se u dopisu poziva na svoju nadležnost po Zakonu o javnom informisanju i medijima (ZJIM), i to zbog člana zakona koji se odnosi na zabranu emitovanja govora mržnje i podsticanje diskriminacije ili nasilja u programu.

Izjave Srđana Škora su u dopisu Ministarstva interpretirane kao da bi „Danilu Vučiću trebalo ukinuti obezbeđenje, ostaviti bez zaštite i poslati ga na Kosovo i Metohiju. Mislim da je sve izvučeno iz konteksta i iskorišćeno za još jednu vrstu manipulacije od strane ovog režima”, kaže Radić.

A šta je, u stvari, Škoro rekao

Škoro je u emisiji KTV „Bez pardona” izjavio da predlaže da sina Aleksandra Vučića „pošaljete u Majdanpek i Bor, u rudnik, da lepo tamo radi. Nema Kobri, nema zaštite, tamo da doprinese, da ga snimaju kamere, a može i Željko Mitrović da dođe da pravi rijaliti” i da Danilo Vučić „na taj način pokaže kakav je Obilić”.

On je dodao da, „što se tiče Kosova”, Danilo Vučić „može i tamo da ode, ali samostalno – ne o trošku države, ne o trošku toga o čemu (Aleksandar) Vučić ćuti, da idu Kobre i specijalci da ga obezbeđuju da bi dete gledalo utakmicu”.

 

„Mislim da tu nikakva diskriminacija, mržnja ili nasilje nisu upotrebljeni, niti je iko vređan. Uopšte ne razumem šta to navode i sadržaj dopisa je vrlo neslavno sačinjen”, kaže Danijel Radić i dodaje:

„To je još jedan vid pritiska na samu televiziju i sve zaposlene. Već neko vreme odolevamo pritiscima i pokušavamo da sačuvamo slobodu koju gajimo već 30 godina. Ovo registrujem kao još jedan vid napada.”

O tome kakve išode postupaka protiv KTV očekuje, Radić kaže da je „u našoj državi svašta moguće” i da ćemo „videti šta će njima pasti na pamet i šta će morati da urade”.

 

ZEKIĆ: IZVEŠTAJ O MONITORINGU TV PRED DECEMBARSKE IZBORE U PONEDELjAK

U pokušajima da saznamo da li je pokrenut postupak protiv KTV, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić obavestila nas je da je na letovanju, kao i da će Savet u ponedeljak održati redovnu sednicu na kojoj će usvajati i izveštaj o monitoringu javnih servisa, kablovskih i komercijalnih televizija tokom kampanje za decembarske izbore.

 

Odmah reagovali tužilaštvo, mediji, političari…

Izjave Srđana Škora za KTV Zrenjanin izazvale su, iz redova Srpske napredne stranke i prorežimskih medija, salvu osuda. Njegove su reči tumačili kao da je reč o pretnjama i javnom linču Danila Vučića.

Nakon reakcija predstavnika vlasti i njima naklonjenih medija, Više javno tužilaštvo naložilo je da se formira predmet i ispita da li u ovim Škorovim izjavama postoje elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti predsednika Srbije i njegove porodice.

Ministarstvo informisanja je ranije najavilo da će „bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti”.

Ove navode Ministarstva iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) ocenili su kao „dualno odlučivanje o jednoj te istoj stvari”, s obzirom na to da je, po Zakonu o elektronskim medijima, za kontrolu i nadzor nad radom pružalaca medijskih usluga zadužen REM.

Tako bi ministarstvo, kao deo izvršne vlasti, preuzelo na sebe posao REM-a i time dovelo u pitanje rad i nadležnost regulatornog tela, upozorio je BIRODI.

Ministarstvo informisanja nema ovlašćenja da ograničava slobodu izražavanja, a cenzura je zakonom zabranjena, rečeno je iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Advokatica Udruženja novinara Srbije rekla je da u integralnoj izjavi Srđana Škora ne postoji nijedan element bilo kog krivičnog dela.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi