Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Federacija novinara evropska, agenda (geo)politička
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 04. 2024.

Autor: Branko Žujović Izvor: rt.rs

Federacija novinara evropska, agenda (geo)politička

Premda uredno registrovano kod organa privremenih vlasti u Prištini, Udruženje novinara Srbije nije pozvano da bude među organizatorima Godišnje skupštine Evropske federacije novinara u tom gradu

Krajem maja, u Prištini će biti održana Godišnja skupština Evropske federacije novinara (EFN). Premda uredno registrovano kod organa privremenih vlasti u Prištini i vrlo aktivno na prostoru Kosova i Metohije, Udruženju novinara Srbije (UNS), odnosno ogranku ovog udruženja – Društvu novinara Kosova i Metohije, nije omogućeno da bude jedan od organizatora ovog događaja, čime je EFN prekršio vlastitu praksu.

UNS bojkotuje Godišnju skupštinu EFN-a

Udruženje novinara Srbije zbog toga je krajem prošle nedelje saopštilo da, zbog isključenja iz pripreme i organizovanja, ne prihvata učešće na pomenutom skupu.

"Za razliku od Asocijacije novinara Kosova, koja je partner EFN-a u organizaciji Godišnje skupštine u Prištini, UNS na Kosovu je ignorisan, uprkos obećanju predsednice EFN-a Maje Sever da neće biti tako", navedeno je u saopštenju UNS-a.

U pismu koje je UNS prosledio EFN-u i predsednici Sever navedeno je da je UNS na Kosovu, poput Asocijacije novinara Kosova, registrovan 2002. godine, a da u Prištini postoji od 1950. godine.

Iz UNS-a podsećaju da su krajem novembra prošle godine saznali da EFN planira da održi svoju Godišnju skupštinu u Prištini.

Prema navodima UNS-a, generalni sekretar EFN-a, Rikardo Gutierez, 27. oktobra poslao je UNS-u imejl kojim je obavestio ovo udruženje da su se do tada prijavila dva kandidata za organizaciju skupa – iz Prištine i Skoplja, a o konačnoj odluci o mestu održavanja skupštine UNS je obavešten početkom ove godine.

"Kada smo, naknadno, 17. januara 2024. godine, saznali za ovu ideju, obratili smo se predsednici EFN-a Maji Sever, tražeći sa punim pravom da oba udruženja budu uključena u pripremu i organizaciju ovog skupa, što je inače redovna praksa EFN-a i Međunarodne federacije novinara (MFN). Od nje smo tada dobili pozitivan odgovor", navedeno je u pismu UNS-a.

Šok je, kako navode u UNS-u, usledio kada je 8. aprila stigla agenda Godišnje skupštine u čijoj pripremi i organizaciji niko od članova ovog udruženja nije učestvovao i u kojoj UNS kao organizacija ni protokolarno ne postoji.

Udruženje novinara Srbije zato je pozvalo članice EFN-a da ne prihvate Godišnju skupštinu organizovanu na ovakav način.

Sever: Pravilo je da se do određenog datuma zainteresovani prijave

Predsednica EFN-a, Maja Sever, u svom odgovoru, tvrde u UNS-u, navela je da, prema pravilima, EFN ne donosi odluku o mestu održavanja skupštine pre pozivanja partnera koji će učestvovati u organizaciji, već suprotno.

"Pravilo je da se do određenog datuma zainteresovani moraju prijaviti za organizaciju Godišnje skupštine popunjavanjem službenog obrasca prijave za organizovanje Godišnje skupštine. Od prijavljenih ponuda, Upravni odbor odlučuje koja je prihvatljiva i donosi odluku", dodala je Sever u odgovoru UNS-u.

Ove godine je, podsetila je, doneta odluka da će skupštinu u Prištini organizovati Udruženje novinara Kosova koje je poslalo prijavu u propisanom roku.

Maja Sever je, prema UNS-u, rekla da je u razgovoru sa predstavnicima UNS-a na Kosovu naglasila da smatra da je to dobra prilika za zajednički rad. Ipak, naglasila je da tada nije mislila na organizaciju skupštine, već na zajednički rad na jačanju saradnje i razvoju rezolucije o nestalim novinarima.

Maja Sever, odnosno EFN, do danas nisu odgovorili na pitanja koja im je RT Balkan prošle nedelje prosledio u vezi sa izostankom UNS-a u organizaciji Godišnje skupštine EFN-a.

SINOS takođe bojkotuje skup

Izvršni odbor Sindikata novinara Srbije (SINOS) jednoglasno je 2. aprila odlučio da povuče svog predstavnika sa Godišnje Skupštine EFN u Prištini.

"O ovoj Odluci obavestili smo predsednicu EFN Maju Sever, generalnog sekretara Rikarda Gutiereza i Izvršni komitet EFN. Na ovaj potez odlučili smo se posle uvida u dnevni red skupštine. Za nas je neprihvatljivo da zemlju domaćina (Srbiju) predstavlja samo Asocijajcija novinara Kosova iz Prištine i da skup otvaraju predstavnici albanske zajednice i Ukrajine", navedeno je u saopštenju SINOS-a.

Iz SINOS-a su saopštili da su ovaj stav predsednici Maji Sever predočili trećeg aprila, na "zum" sastanku zakazanom na njenu inicijativu.

"Ukazali smo joj da su prema Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Na njeno insistiranje da je za održavanje Godišnje skupštine aplicirala samo Asocijacija novinara Kosova iz Prištine podsetili smo je da je za održavanje Skupštine u Beogradu juna 2011. aplicirao samo SINOS, a da su se, na predlog EFN-a, pridružile i druge dve (tadašnje) članice EFN u Srbiji: UNS i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ta inicijativa ovog puta je izostala", navedeno je u saopštenju SINOS-a.

UNS istražio sve slučajeve ubistava i kidnapovanja novinara

Udruženje novinara Srbije istražilo je sve slučajeve ubistava i kidnapovanja novinara na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pa je, zahvaljujući tim istraživanjima, EFN usvojila dve rezolucije: rezoluciju o ubijenim, kidnapovanim i nestalim novinarima na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine i Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu.

U UNS-u s pravom smatraju da je ovo udruženje na Kosovu i Metohiji tokom poslednjih 20 godina lider u borbi za zaštitu novinarske slobode i novinarskog rada.

Postavlja se, s pravom, pitanje zbog čega je EFN odstupio od sopstvenog principa da skupove zajednički organizuju lokalna novinarska udruženja, jasno iskazan 2011. godine, a sada se UNS-u, pa i SINOS-u, to pravo uskraćuje, čime se zapravo iz organizacije skupa eliminišu predstavnici srpskih medija na Kosovu i Metohiji.

Mediji na KiM reprizirali lažnu vest koja je bila okidač za martovski pogrom

Udruženje novinara Srbije sredinom marta obavestilo je MFN, EFN i još sedam međunarodnih medijskih i novinarskih organizacija da je na sajtu Radiotelevizije Kosova, na srpskom i albanskom jeziku, posle dvadeset godina doslovno reprizirana lažna vest da su se albanski mališani udavili zbog toga što su ih progonili Srbi. Ova vest pre dve decenije bila je okidač za Martovski pogrom Srba na Kosovu i Metohiji u kom je živote izgubilo 19 osoba, srušeno 39 crkava i manastora, prebijeno više od 900, a proterano oko 4.000 Srba.

Sajt "Kosovo onlajn" izvestio je da je zbog ovog događaja, od pre mesec dana, najmanje 50 zaposlenih na TV kanalu RTK2 na srpskom jeziku i u srpskoj redakciji RTK1, uključujući direktorku, novinare, urednike, snimatelje, montažere i druge, saopštilo da se u potpunosti distanciraju od spornog teksta o martovskim nemirima zahtevajući da se istraži profesionalna odgovornost u vezi sa tim.

Sasvim logično, postavlja se pitanje kako će se o ovakvim neprofesionalnim postupcima medija na Kosovu i Metohiji krajem maja razgovarati na Godišnjoj skupštini EFN-a, bez učešća UNS-a koji sve vreme insistira na pronalaženju svih ubijenih i kidnapovanih novinara, ali i poštovanju etičkih standarda prilikom izveštavanju o dešavanjima u našoj južnoj pokrajini.

Pitanje sudbine 15 novinara, ubijenih ili nestalih tokom sukoba na prostoru Kosova i Metohije, u (geo)političkom smislu je veoma osetljivo, jer je vrlo izvesno da iza svih ovih slučajeva, a na prostoru Kosmeta su stradali podjednako srpski i albanski novinari, stoje teroristi iz nekadašnje OVK.

Posredi je približno polovina ukupnog broja ubijenih ili nestalih novinara u Evropi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi