Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС саопштио Међународној и Европској федерацији новинара: Због дискриминације не прихватамо да учествујемо на Годишњој скупштини ЕФЈ-а у Приштини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 04. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

УНС саопштио Међународној и Европској федерацији новинара: Због дискриминације не прихватамо да учествујемо на Годишњој скупштини ЕФЈ-а у Приштини

Удружење новинара Србије (УНС) послало је писмо председницама Европске (ЕФЈ) и Међународне федерације новинара (ИФЈ), Извршном одбору ИФЈ-а, Управном одбору ЕФЈ-а, као и организацијама чланицама ЕФЈ-а, у коме је навело да, због искључивања из припреме и организовања Годишње скупштине у Приштини, УНС и УНС на Косову не прихватају учешће на овом скупу.

УНС је на тај начин саопштио да je, за разлику од Асоцијације новинара Косова, која је партнер ЕФЈ-а у организацији Годишње скупштине у Приштини, УНС на Косову игнорисан, упркос обећању председнице ЕФЈ-а Маје Север да неће бити тако. У писму је истакнуто да је УНС на Косову, попут Асоцијације новинара Косова, на овој територији регистрован 2002. године, а да у Приштини постоји од 1950. године.

„Шокирани смо поступцима Европске федерације новинара (ЕФЈ), која нас је дискриминисала у припреми и организацији Годишње скупштине у Приштини, која је заказана за 23. и 24. мај 2024. године“, наводи УНС.

Из Удружења у писму подсећају да је УНС истражио све случајеве убиства и киднаповања албанских и српских новинара од 1998. до 2005. године на Косову.

Захваљујући раду УНС-а, како додају, ЕФЈ је усвојила две резолуције - Резолуцију о убијеним, киднапованим и несталим новинарима на Косову у периоду од 1998. до 2005. године и Резолуцију о истрагама убистава новинара на Косову.

„УНС на Косову је последњих двадесет година лидер у борби за заштиту новинарске слободе и новинарског рада“, пише у писму.

УНС истиче да су крајем новембра 2023. године имали Зум састанак са председницом ЕФЈ-а Мајом Север, на којем нису добили информацију да ЕФЈ планира да одржи Годишњу скупштину у Приштини.

Иначе, генерални секретар ЕФЈ-а Рикардо Гутиерез је 27. октобра послао УНС-у мејл у коме је обавестио ово удружење да су се до тог тренутка пријавила два кандидата за организацију – из Приштине и Скопља. Ипак, о крајњој одлуци УНС је обавештен тек у 2024. години.

„Када смо, накнадно, 17. јануара 2024. године, сазнали за ову идеју, обратили смо се председници ЕФЈ-а Маји Север, тражећи са пуним правом да оба удружења буду укључена у припрему и организацију овог скупа, што је иначе редовна пракса ЕФЈ-а и ИФЈ-а. Од ње смо тада добили позитиван одговор“, наводи се у писму.

Шок је, како пишу из УНС-а, уследио, када су 8. априла добили агенду Годишње скупштине у чијој припреми и организацији нико од чланова овог удружења није учествовао и у којој УНС као организација ни протоколарно не постоји.

УНС је позвао чланице ЕФЈ-а да не прихвате на овакав начин организовану Скупштину.

Маја Север је, у одговору УНС-у, навела да, према правилима, ЕФЈ не доноси одлуку о месту одржавања Скупштине пре позивања партнера који ће учествовати у организацији, већ супротно.

„Правило је да се до одређеног датума заинтересoвани морају пријавити за организацију Годишње скупштине попуњавањем службеног обрасца пријаве за организовање Годишње скупштине. Од пријављених понуда, Управни одбор одлучује која је прихватљива и доноси одлуку“, додала је Север.

Ове године је, подсетила је, донета одлука да ће Скупштину у Приштини организовати Удружење новинара Косова које је послало пријаву у прописаном року.

Она каже да је у разговору са представницима УНС-а на Косову нагласила да сматра да је то добра прилика за заједнички рад. Ипак, наглашава да тада није мислила на организацију скупштине већ на заједнички рад на јачању сарадње и развоју резолуције о несталим новинарима.

„И даље сматрам да је важно отворити расправу о тим темама и донети одлуке на Скупштини“, навела је она.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси