Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kriminalizacija klevete: Kako će novinari snositi posledice u praksi?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 03. 2023.

Autor: N1.ba Izvor: Danas

Kriminalizacija klevete: Kako će novinari snositi posledice u praksi?

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Nacrt izmena i dopuna Krivičnog zakona i zvanično inkriminisala klevetu. Predviđene kazne za klevetu predstavljenu u medijima, društvenim mrežama ili čak na javnom skupu iznosiće od 2.500 do čak 60.000 evra. Najviše kazne predviđene su za one koji „javno izlažu ismevanju ili preziru“ osobu ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti ili zbog etničkog porekla, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Direktor banjalučkog Centra za ljudska prava Dejan Lučka objasnio je kako bi primena zakona mogla izgledati u praksi.

Lučka kaže da još nije sve gotovo, da postoji i javna rasprava, ali je, sudeći po izjavama nadležnih, usvajanje nacrta završen posao.

„Mislim da je malo verovatno da će Vlada RS povući zakon i verujem da će se on ispoštovati do kraja. Dakle, zakon će biti u potpunosti usvojen ako se nacrt zakona usvoji nakon nekoliko meseci“, objasnio je on.

Lučka je naveo da su norme koje se odnose na klevetu i uvredu u ovom zakonu toliko široke i nedovoljno razjašnjene da će na kraju biti na sudijama da same definišu pojmove i odluče.

„To nikako ne bi trebalo da se radi, krivični zakon je poslednje sredstvo za ograničavanje slobode izražavanja i mora biti jasno definisan da ostavi vrlo malo prostora za tumačenje. Takođe, jedno veoma važno krivično delo koje se uvodi je otkrivanje privatnih i porodičnih situacija. Za novinare, šta će značiti ako prijave da je rođak političara izvršio određene prevare, a vi pominjete tog političara, da li će to biti javno iznošenje ličnih i porodičnih prilika, zaista ne mogu sa sigurnošću da kažem. Ostavljeno je mnogo manevarskog prostora. Čak i ako zanemarimo ovako ogromne kazne i ako neko bude osuđen za klevetu, to praktično znači da je stavljen u isti koš sa silovateljima, ubicama i kriminalcima. Ako izgubite građansku parnicu za klevetu, plaćate odštetu i to je to. E sad, ako vas država osudi, imate krivični dosije i na vas se gleda kao na neku vrstu kriminalca. To znači da ne možete da otklonite osuđujuću presudu o nevođenju krivičnog postupka protiv vas, teško se možete zaposliti i iza toga stoje mnoge druge posledice“, rekao je Lučka.

On je istakao da su problemi koji proizilaze iz usvajanja ovakvog zakona ogromni.

„U objašnjenju šta sve ovo znači ne samo za medije već i za druge građane, jer možete biti kažnjeni ako nešto kažete o nekom u kafani. Bukvalno svi su u opasnosti. Iako su prvi na udaru novinari, zatim aktivisti, ali ovaj zločin može počiniti svako – građani u kafanama, na društvenim mrežama, na javnim skupovima itd. Veliki problem u samoj primeni ovakvog zakona je što nemamo praksu u poslednjih 20 godina u krivičnim postupcima koji se odnose na ovo, što znači da ćemo tek početi da gradimo praksu“, ističe Lučka.

On smatra da se time slobodi govora u RS stavlja omča oko vrata.

„U Krivičnom zakoniku postoji prostorno određenje, što znači da će se za to suditi svakom ko počini krivično delo na teritoriji RS. Postoje i drugi slučajevi kada i druga lica mogu odgovarati za druga krivična dela, na primer, kada su građani RS počinili krivično delo u inostranstvu, što je takođe definisano Krivičnim zakonikom. Posebno će biti kleveta i iznošenje stvari iz privatnog i političkog života preko interneta. Videćemo ko će za to odgovarati, da li će neko iz RS postaviti komentar na nekoj društvenoj mreži ili će to biti izvesna šira tumačenja. Verovatno će se sudije ugledati na prvu presudu i neće čekati da je neko donese da bi je mogli da prate. Iz ovoga bi mogla da sledi autocenzura novinara, jer će se novinari jednostavno plašiti ogromnih kazni. Iako je najavljeno da zatvorske kazne nisu propisane, ali će se novčana kazna pretvoriti u kaznu ako je ne možete platiti. Možda će političari podneti tužbe tužiocima za sankcionisanje pojedinih medija. Novinari će biti pod velikim pritiskom“, zaključio je Lučka.

U NSRS je juče ovaj Nacrt izmena i dopuna Krivičnog zakona usvojen uprkos brojnim pritiscima javnosti, pre svega medija, ali i međunarodne zajednice i pojedinca BiH službeno da se povuče i da se ne smatra.

SDS je tražio da se kleveta i uvreda izuzmu iz Krivičnog zakona, te da se vrati na građanske parnice, kao i izmjene Zakona o zaštiti od klevete.

Opozicija, novinarska udruženja, kao i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i ambasada i dalje traže povlačenje spornog zakona o kriminalizaciji klevete.

Za usvajanje Nacrta izmena i dopuna Krivičnog zakonika glasalo je 49 poslanika, protiv je bio 21, uzdržan nijedan, piše sarajevski N1.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi