Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NDNV: Opasno targetiranje novinarke Renate Bađi Ribar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 12. 2022.

Autor: Beta Izvor: Beta

NDNV: Opasno targetiranje novinarke Renate Bađi Ribar

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo targetiranje novinarke mađarske redakcije Radio-televizije Vojvodine Renate Bađi Ribar od strane državne sekretarke Ministarstva prosvete i funkcionerke Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Anamarije Viček.

NDNV navodi da će o pritisku i javnom targetiranju profesionalne novinarke, te pokušaju nametanja političkog jednoumlja "obavestiti relevantne novinarske organizacije i evropske institucije".

Kako se navodi u saopštenju, Renata Bađi Ribar našla se na meti državne sekretarke zbog toga "što se usudila" da visokom funkcioneru SVM Balintu Pastoru postavi pitanja u vezi sa spomenikom "nevinim žrtvama 1944/45" i spiskom navodnih nevinih žrtava među kojima se nalaze i osuđeni ratni zločinci iz Drugog svetskog rata, odgovorni za Raciju 1942. godine i druga zlodela.

Iz NDNV-a podsećaju da su se podizanju tog spomenika usprotivile brojne antifašističke i druge nevladine organizacije, političke stranke i građani, a u julu je tim povodom održan i protestni skup nakon izlivanja postamenta spomenika.

"Zbog 'nezgodnih' pitanja u programu RTV-a na mađarskom državna sekretarka postavila je objavu na društvenim mrežama u kojoj je, između ostalog, navela da joj je 'neverovatno da se jedan mađarski novinar, koji smatra da je nezavisan, bavi istraživanjem i sa ovakvom dozom mržnje priča sa drugim čovekom samo zato što je ovaj drugi član SVM-a... i da u ovolikoj meri preuzima retoriku srpske opozicije, sa kojom se širi mržnja i stalno se priča o nekoj listi'", navode iz NDNV-a.

Dodaje se da NDNV "izražava punu podršku" koleginici Renati Bađi Ribar i "poziva mađarsku redakciju pokrajinskog javnog servisa da se suprotstavi političkim pritiscima i bahatosti moćnika, te dosledno štiti standarde novinarske profesije".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi