Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Asanž uložio žalbu na odluku o izručenju u SAD
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 07. 2022.

Autor: Slobodnaevropa.org Izvor: Slobodnaevropa.org

Asanž uložio žalbu na odluku o izručenju u SAD

Osnivač Vikiliksa Džulian Asanž podnio je žalbu Visokom sudu u Londonu s namjerom da blokira izručenje Sjedinjenim Državama, rekao je u petak njegov brat

Američke vlasti traže 50-godišnjeg Asanža po 18 tačaka, uključujući optužbu za špijunažu, koja se odnosi na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša na Vikiliksu, za koje je Vašington rekao da su doveli živote u opasnost.

Prošlog mjeseca, ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je njegovo izručenje SAD-u. Njen ured je rekao da su britanski sudovi zaključili da Asanžovo izručenje nije nespojivo s njegovim ljudskim pravima i da će prema njemu biti postupano na odgovarajući način.

Asanžov pravni tim uložio je žalbu na tu odluku Višem sudu, potvrdio je njegov brat Gabriel Shipton. Sud mora odobriti žalbu, ali je vjerovatno da će pravni slučaj trajati još mjesecima.

"Također pozivamo australsku vladu da odmah interveniše u slučaju kako bi se okončala ova noćna mora", rekao je Shipton za Rojters, budući da je Džulijan rođen u Australiji.

Velika Britanija će izručiti Džulijana Asanža SAD-u 

Sjedinjene Države traže Asanža zbog objavljivanja povjerljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša dokumenata, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži.

Njegov Vikiliks je 2010. objavio na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjima podataka prekšen zakon i ugroženi životi, dok Asanž smatra da je slučaj politički motivisan.

Asanž, koji poriče da je počinio bilo kakvo krivično djelo, nalazi se od 2019. u londonskom Belmarsh zatvoru. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uslova kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje se suočavao sa optužbama za seksualne napade, što je on poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu koja mu je također dodijelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je u aprilu 2019. godine, ekvadorski predsjednik Lenin Moreno na Tviteru objavio da je Ekvador donio ‘suverenu odluku da povuče azil’ britanska policija je uhapsila osnivača Vikiliksa.

Ako mu bude suđeno u Sjedinjenim Državama Asanž bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom od 175 godina zbog pribavljanja i objavljivanja tajnih dokumenata.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi